Radary z Pardubic uspěly v USA. Pomáhají nahlédnout bezpečnostním složkám přes zeď

Malý přenosný radar vidící přes zeď, který vyvinula pardubická společnost Retia, člen skupiny CSG a její divize CSG Aerospace, našel své uplatnění v USA.

Malý přenosný radar vidící přes zeď, který vyvinula pardubická společnost Retia, člen skupiny CSG a její divize CSG Aerospace, našel své uplatnění v USA. Zdroj: Retia

Malý přenosný radar vidící přes zeď, který vyvinula pardubická společnost Retia, člen skupiny CSG a její divize CSG Aerospace, našel své uplatnění v USA. V arizonském Phoenixu pomohl místní policii odhalit skrytého ozbrojeného pachatele a v texaském San Antoniu asistoval místnímu SWAT týmu při osvobození rukojmích z rukou ozbrojeného únosce. Radar, který Retia vyvinula pod názvem ReTWis 5, se na americkém trhu prodává pod značkou POLR 1.

Společnost začala radar po schválení americkými úřady nabízet federálním, státním i municipálním bezpečnostním složkám. Dosud se jich prodalo sedm, na desítky dalších jsou objednávky. Podle Aleše Kvídery, ředitele divize CSG Aerospace, kam spadá i společnost Retia, by se moderní technologie měla brzy uplatnit v Evropě a v českých bezpečnostních složkách.

Radar ReTWis pardubická Retia zdokonalovala několik let a nyní na trh dodává jeho pátou verzi. Cílem vývoje bylo zredukovat váhu a rozměry, aby jej mohla snadno používat policie i armáda, a zdokonalit jeho senzory a software tak, aby přispěl k identifikaci osob za pevnou překážkou. Váží 3250 gramů a jeho baterie mají výdrž až pět hodin. Funguje na principu detekce malých změn vyvolaných lidským nebo zvířecím pohybem a umožňuje tak lokalizovat například člověka jen na základě pouhého dýchání. Vizuální výstupy objektů skrytých za zdí jsou zobrazovány na základě zpracování impulzů od nich odražených. Signál z radaru je prakticky nezjistitelný.

Společnost Retia, která vyrábí radarové systémy, systémy velení a řízení, záznamové systémy a elektroniku, měla vloni tržby 541 milionů korun. Je to o 186 milionů korun a o 52 procent lepší výsledek než rok předtím. Ukazatel EBITDA, který vyjadřuje zisk před započtením úroků, daní a odpisů, dosáhl minulý rok 64 milionů korun.