Ranní check: Airbus ukazuje záda Boeingu. ČNB prodělala nejvíce od rozdělení Československa

Airbus v roce 2022 dodal odběratelům 661 strojů.

Airbus v roce 2022 dodal odběratelům 661 strojů. Zdroj: Airbus

  • Boeing i loni zůstal ve stínu svého mladšího rivala
  • Alza měla další rekordní rok, budoucnost tak jistá není
  • Boj s inflací se České národní bance značně prodražil
  • Odboráři vyhrožují Macronovi stávkami kvůli penzijní reformě

Dobré ráno! Je jedenáctý den roku, svátek má Bohdana, v tento den roku 2005 Apple představil svůj miniaturní počítač Mac mini. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin. 

✅Airbus dál drží náskok nad Boeingem

Americký Boeing loni dodal zákazníkům 480 dopravních letadel. To je o 41 procent více než v minulém roce, čísla ale výrazně zaostávají za evropským rivalem Airbus. Ten v roce 2022 dodal odběratelům 661 strojů, byť musel o desítky letounů snížit svůj původní plán kvůli potížím v dodavatelském řetězci.

Boeingu, který byl po několik desetiletí největším výrobcem dopravních letadel, se tak stále nedaří stáhnout náskok Airbusu, který odvětví vládne už čtvrtý rok v řadě. Američané stále doplácejí na následky katastrof letounů 737 MAX a také na problémy ve výrobě většího letadla 787 Dreamliner, byť právě jejich produkci se Boeingu podařilo loni naplno obnovit.

Ve výhledu se už ale Boeing na Airbus dotahuje, když letos od zákazníků získal 774 nových objednávek, zatímco konkurent jich zaznamenal 820.

Alza zvýšila o pětinu zisk i tržby

Největší český e-shop Alza v roce 2021 pokračoval v rychlém růstu. Obrat česká internetová jednička zvýšila o zhruba pětinu na 46 miliard korun a zisk před zdaněním rostl podobným tempem na bezmála 3,1 miliardy korun. Jde o historicky nejlepší výsledek společnosti, píše se v nově zveřejněné výroční zprávě.

K rekordnímu výsledku pomohlo takřka 18 milionů objednávek od 5,25 milionu zákazníků, píše předseda představenstva a zakladatel společnosti Aleš Zavoral. Zároveň dodává, že udržovat si rychlý růst se firmě dařilo pouze v prvním kvartále, ve druhém a čtvrtém čtvrtletí čísla firmy klesala. Příčinu ve výroční zprávě nesdělil a komentovat ji odmítla i samotná firma.

ČNB vykázala ztrátu přes čtyři sta miliard

Boj centrální banky s inflací v kombinaci s tvrdou korunou i dědictvím éry devizových intervencí. To jsou dva hlavní důvody, proč Česká národní banka předběžně skončila své loňské hospodaření se suverénně nejhlubší ztrátou od rozdělení Československa. Jak uvádějí její vlastní statistiky, ke konci loňského roku skončila se ztrátou bezmála 412 miliard korun. Jen za prosinec nabrala ztrátu přes 110 miliard korun.

„Samotná ztráta centrální banky není z technického pohledu problém, dlouhodobě může operovat i se ztrátou, kterou bude postupně umořovat ze svých budoucích zisků,“ zdůrazňuje hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Francouzi mají jít do důchodu o dva roky později

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona představila detaily dlouho připravované reformy francouzského penzijního systému. Ta mimo jiné počítá se zvýšením věkové hranice pro odchod do starobního důchodu ze 62 na 64 let. Pokud však kabinet reformu prosadí, očekává se vypuknutí masových protestů po celé zemi.

Elysejský palác trvá na tom, že úprava stávajícího systému je nezbytná. Francie totiž každoročně vynaloží na důchody přibližně čtvrtinu státního rozpočtu. To je sice menší podíl než kolik vydá na své penzisty například Česko nebo Itálie, avšak třeba ve Velké Británii, která má s Francií podobný počet obyvatel, činí výdaje na důchody pouze 13,7 procenta. Francouzská ekonomika je navíc už v tuto chvíli na pokraji hospodářské recese.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci za prosinec 2022.
  • Přinejmenším pro voliče, kteří jsou v izolaci či v karanténě kvůli onemocnění covid-19, začínají prezidentské volby. Hlasovat mohou na určených místech o 8 do 17 hodin.