Ranní check: Burziáni se opřeli do českého lithia, Evropský parlament chce regulovat AI

Vytěžené lithium v sídle Geometu v Dubí

Vytěžené lithium v sídle Geometu v Dubí Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 166. den roku, svátek má Vít. V tento den v roce 1954 vznikla fotbalová organizace UEFA.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Ministr Nekula končí, nahradí ho šéf lidovců Výborný

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula na tiskové konferenci potvrdil, že na konci června skončí ve funkci. Nahradí ho lidovec Marek Výborný. Řekl to předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který jednal i s dalšími adepty na vedení resortu, a to s místopředsedou lidovců Janem Bartoškem nebo bývalým vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem.

✅ Investoři hromadí český dluh, sázejí na obrat sazeb ČNB

Spekulanti letos masivně skupují české státní dluhopisy v očekávání blížícího se počátku éry snižování úrokových sazeb. Chtějí si tak „uzamknout“ stále ještě relativně vysoký výnos bondů i pro příští roky, kdy budou sazby České národní banky podstatně níže. Jak zároveň tuzemské finanční trhy signalizují, eroze sazeb by mohla započít už v závěru roku.

✅ Cínovecké lithium se mění ve zlato

Burziáni se naplno opřeli do příběhu českého lithia. Jen během uplynulých dvou týdnů vydělali rovných padesát procent na akciích australské firmy European Metals Holdings, která skrze svůj společný podnik s ČEZ hodlá těžit kov na krušnohorském Cínovci. „V penězích“ si tak investoři přišli v přepočtu na bezmála tři čtvrtě miliardy korun. Právě o tolik se totiž během čtrnácti dnů zvýšila hodnota firmy na burze.

✅ Online rozpoznávání tváří má být tabu

Evropský parlament chce významně omezit legální možnosti využití umělé inteligence. Z vyjednávacího postoje k Zákonu o umělé inteligenci přijatého ve středu vyplývá, že chce například zcela zakázat systémy umožňující vzdálenou biometrickou identifikaci v reálném čase. Legislativa také vymezí vysoce rizikové druhy AI, na které se budou vztahovat přísnější podmínky.

Stane se dnes:

  • Začíná jednání ministrů obrany členských zemí NATO
  • Protikorupční skupina Rady Evropy zveřejní výroční zprávu o stavu korupce v členských zemích
  • OECD zveřejní zprávu o integraci přistěhovalců
  • Začíná konference Send Summit 2023