Cínovecké lithium se mění ve zlato. Akcie australského těžaře vydělávají stamiliony

Jen během uplynulých dvou týdnů vydělali investoři padesát procent na akciích European Metals Holdings.

Jen během uplynulých dvou týdnů vydělali investoři padesát procent na akciích European Metals Holdings. Zdroj: Grafika E15

Burziáni se naplno opřeli do příběhu českého lithia. Jen během uplynulých dvou týdnů vydělali rovných padesát procent na akciích australské firmy European Metals Holdings, která skrze svůj společný podnik s ČEZ hodlá těžit kov na krušnohorském Cínovci. V „penězích“ si tak investoři přišli v přepočtu na bezmála tři čtvrtě miliardy korun. Právě o tolik se totiž během čtrnácti dnů zvýšila hodnota firmy na burze. Akcie brutálně rostou od okamžiku, kdy společnost ohlásila, že cínovecké zásoby lithia dávají byznysový smysl. 

„Firma European Metals Holdings před dvěma týdny oznámila, že testy cínovecké horniny prokázaly technickou i ekonomickou využitelnost tohoto ložiska. Budoucí těžba lithia na Cínovci se tak nyní jeví již poměrně dost pravděpodobná,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Bártek.

Experti přitom dávají v případě úspěchu těžby akciím do vínku atraktivní budoucnost. „Vzhledem k dané přírodní lokalitě jsem obecně trochu skeptický k tomu, že se tam jednou lithium bude těžit. Pokud by tomu tak ovšem bylo a projekt byl úspěšný, dávalo by to tomuto příběhu násobně jiné cenové grády,“ komentuje portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!