Ranní check: Campiri se spojila s německou půjčovnou. Česko zaostává s částečnými úvazky

Zdroj: Jan Rychtařík

Dobré ráno! Je 52. den roku, svátek má Lenka a Eleonora. V tento den v roce 1947 představil v New Yorku Edwin Land společně s fimou Polaroid Corporation instantní fotoaparát.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Česko zaostává s částečnými úvazky. Jejich zvýhodněním vzniklo za rok přes 22 tisíc míst

Podíl částečných úvazků je v Česku jeden z nejnižších v Evropě. Zatímco v EU pracuje na zkrácený úvazek průměrně přes dvacet procent lidí, v tuzemsku je to podle Eurostatu jen něco málo přes šest procent. Česká republika tak patří společně s Polskem a Slovenskem mezi země, které jsou na tom v celoevropském srovnání nejhůře. Situaci se loni rozhodlo řešit ministerstvo práce zavedením slevy na pojistném. Za rok se podle rezortu díky této podpoře zkrácených úvazků podařilo vytvořit přes dvacet tisíc nových pracovních míst. Ambice byly ale mnohem vyšší.

✅ Sobotkův Solek postaví v Řecku bateriové úložiště. Ve Francii chystá soláry nad pastvinami

Společnost SPV Amber Energy ze skupiny Solek Holding českého podnikatele Zdeňka Sobotky se stala jedním z vítězů obří aukce na dodavatele velkokapacitních bateriových úložišť v Řecku. V této v pořadí druhé aukci v zemi organizované řeckým energetickým regulačním úřadem uspěl Solek s projektem úložiště o výkonu 18 megawattů a kapacitě 36 megawatthodin. Řecko je vedle Kypru a Rumunska jedním z dalších důležitých evropských trhů pro Solek, který investuje nejen do výstavby solárních parků a úložišť, ale experimentuje i s vodíkem.

✅ Ukrajinské hospodářství překvapilo odolností. Kreml živí válečnou výrobu drancováním rezerv

Zatímco první válečný rok byl pro ukrajinskou ekonomiku devastující, ve druhém se situace mírně zlepšila. Napadená země sice svou odolností překvapila i některé odborníky, zůstává však mnoho rizik. Kyjev je stále silně závislý na pomoci zvenčí, a to v době, kdy je další osud této podpory nejistý. Západ se zároveň musí vyrovnat s faktem, že se ruské hospodářství přes tvrdé sankce nezhroutilo. Naopak, země nemusí řešit válečné škody na vlastním území, najela na válečnou výrobu a její hrubý domácí produkt loni vzrostl.

✅ Platforma pro půjčování karavanů Campiri se spojila s německou FreewayCamper

Česká internetová platforma pro půjčování obytných aut Campiri se spojila s německou půjčovnou FreewayCamper. Společná firma očekává, že spojení přinese už letos obrat v přepočtu přes půl miliardy korun. Ve společné entitě figurují všichni čtyři spoluzakladatelé, přičemž ve funkci spoluředitelů zůstanou Lukáš Janoušek i Nikolai Voitiouk-Blum. Obě společnosti si po spojení ponechají svoje názvy, zakladatelé budou mít ve spojené firmě stejný podíl. Firmy to dnes uvedly ve společné tiskové zprávě.

Spojená firma chce získat dominantní postavení v regionu střední a jižní Evropy, přinést na trh špičkové technologie a unikátní obchodní modely, které uspokojí rostoucí poptávku po kvalitních půjčovnách obytných vozů napříč celou Evropou. Do tří let plánuje být dvojkou na evropském trhu.

Stane se dnes:

  • Končí podávání přihlášek pro první kolo přijímacího řízení na střední školy. 
  • TK České bankovní asociace (ČBA) k cenám nemovitostí.
  • Na půdě americké Sněmovny reprezentantů bude za zavřenými dveřmi vypovídat James Biden, bratr prezidenta Joea Bidena.