Ukrajinské hospodářství překvapilo odolností. Kreml živí válečnou výrobu drancováním rezerv

Kyjev nese břemeno válečných škod, zatímco Moskva se potýká hlavně s dopadem západních sankcí.

Kyjev nese břemeno válečných škod, zatímco Moskva se potýká hlavně s dopadem západních sankcí. Zdroj: Profimedia

Článek ze speciálu
Dva roky války na Ukrajině

Zatímco první válečný rok byl pro ukrajinskou ekonomiku devastující, ve druhém se situace mírně zlepšila. Napadená země sice svou odolností překvapila i některé odborníky, zůstává však mnoho rizik. Kyjev je stále silně závislý na pomoci zvenčí, a to v době, kdy je další osud této podpory nejistý. Západ se zároveň musí vyrovnat s faktem, že se ruské hospodářství přes tvrdé sankce nezhroutilo. Naopak, země nemusí řešit válečné škody na vlastním území, najela na válečnou výrobu a její hrubý domácí produkt loni vzrostl.

V roce 2022 se ukrajinská ekonomika propadla o 29 procent. Šlo tak o dvakrát výraznější pokles než v roce 2014, kdy přišla o Krym a část Donbasu. Podobné hospodářské strádání zažila pouze v kritických devadesátých letech po nabytí samostatnosti. Na rozdíl od tehdejších časů se však Ukrajině tentokrát podařilo navzdory prognózám klesající trend rychle zvrátit. Loni se její HDP zvýšil podle různých odhadů zhruba o pět procent a o něco mírnější růst očekávají odborníci i letos.

„Vláda a lid Ukrajiny prokázaly pozoruhodnou odolnost tváří v tvář devastaci. Navzdory válce Ukrajinci posílají děti do škol, udržují podniky v chodu a poskytují důležité zdravotnické služby,“ konstatovala ve své analýze Světová banka. 

Firmy se podle ní situaci přizpůsobují tím, že upravují svoji nabídku, více používají informační technologie a přemísťují se na klidnější území Ukrajiny. Pozitivní je, že mezinárodní společnosti vesměs pokračují ve své tamější činnosti, podotýká instituce. Kupříkladu firmy Nestlé a Bayer loni investovaly desítky milionů do nových provozů ve střední a západní části země.

Video placeholde
Ministryně Černochová na velitelském shromáždění Armády ČR • ČTK/Blesk

Volné exportní trasy jsou pro zemi zásadní

K hospodářskému oživení přispěly i stabilnější dodávky elektřiny, dobré žně, a především možnost exportovat nejen zemědělské, ale také metalurgické produkty. Britské ministerstvo zahraniční tento měsíc uvedlo, že se Kyjevu nejspíš podaří do května vyvézt celou loňskou sklizeň. Pro zemi je schopnost obchodní plavby v Černém moři navzdory tomu, že Rusko v létě odstoupilo od takzvané obilné dohody, obrovským úspěchem.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat