Sobotkův Solek postaví v Řecku bateriové úložiště. Ve Francii chystá soláry nad pastvinami

Zdeněk Sobotka, Solek

Zdeněk Sobotka, Solek Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Společnost SPV Amber Energy ze skupiny Solek Holding českého podnikatele Zdeňka Sobotky se stala jedním z vítězů obří aukce na dodavatele velkokapacitních bateriových úložišť v Řecku. V této v pořadí druhé aukci v zemi organizované řeckým energetickým regulačním úřadem uspěl Solek s projektem úložiště o výkonu 18 megawattů a kapacitě 36 megawatthodin. Řecko je vedle Kypru a Rumunska jedním z dalších důležitých evropských trhů pro Solek, který investuje nejen do výstavby solárních parků a úložišť, ale experimentuje i s vodíkem.

„Projekt bateriového úložiště nejenže posiluje naše portfolio v oblasti obnovitelných zdrojů, ale také naši schopnost úspěšně konkurovat na mezinárodním energetickém trhu. Tento úspěch chceme zopakovat při nadcházejících příležitostech také v dalších zemích,“ uvedl Zdeněk Sobotka, majitel a zakladatel společnosti Solek.

Řecko díky podpoře z modernizačního fondu EU realizuje aukce na bateriová energetická úložiště o celkovém výkonu jednoho gigawattu s cílem zajistit stabilitu a flexibilitu energetické sítě a vytvořit podmínky pro přechod na obnovitelné zdroje. Jedná se o již druhou obří aukci organizovanou řeckým energetickým regulačním úřadem, v níž tentokrát uspělo jedenáct projektů od sedmi uchazečů. Státní podpora má formu investiční dotace na projekty v průběhu výstavby s následnou roční podporou během prvních deseti let provozu. V případě této druhé aukce činí investiční podpora 100 tisíc eur za megawatt, což je poloviční částka oproti předchozí aukci. 

Zvýšením dostupné kapacity pro skladování elektřiny bude Řecko připravené na budoucnost, v níž obnovitelné zdroje mají tvořit páteř jeho energetického mixu. „Řecko se díky své snaze dekarbonizovat svou energetiku stává jedním z lídrů v boji proti klimatickým změnám tím, že využívá své strategické pozice a obrovského potenciálu pro obnovitelné zdroje v solární a větrné energii,“ doplnil Gregoris Marinakis, regionální manažer společnosti Solek pro Řecko a Kypr.

Na kontě má Sobotkův Solek už 274 megawattů připojených do sítě a dalších 212 je momentálně ve výstavbě. Nejdůležitějším trhem je pro něj Latinská Amerika a konkrétně Chile, kde spravuje téměř 40 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu přes 250 megawattů. K Chile postupně přidává i další perspektivní jihoamerický trh, Kolumbii. 

V Evropě už firma chytá slunce na Kypru či v Rumunsku a byznys začíná rozjíždět také v Řecku, Španělsku, Francii, Česku a na Slovensku. Apetit ale firmě zůstává i nad rámec otevřených trhů. „Aktivně se díváme i do dalších zemí,“ dodává jedním dechem Sobotka. Tržby společnosti v roce 2022 téměř dvojnásobně vzrostly na 2,11 miliardy korun při provozním zisku 113,2 milionu korun.

Skupina se nyní také zaměřuje na další perspektivní oblasti, jako je vývoj plovoucích fotovoltaických elektráren či agrovoltaika, kterou si chce vyzkoušet ve Francii. Výroba elektřiny tam však nebude kombinována s rostlinnou, ale živočišnou produkcí. Půjde hlavně o pastviny, nad nimiž by měly vyrůst solární panely. Zemědělci budou pastviny využívat pro chov zvířat a Solek jim bude platit za to, že nad nimi může instalovat fotovoltaiku.

„Disponujeme pozemky, přípojnými místy a už řešíme stavební povolení. Zatím jde o čtyři projekty o výkonu 53 megawattů,“ přiblížil Sobotka s tím, že agrovoltaika zajímá Solek i v Česku, ale spíše jen v případě menších projektů. Rozvoj technologie má umožnit novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou na konci listopadu schválila sněmovna v prvním čtení a nyní se k ní vyjadřují sněmovní výbory. Česko ale přikročí k „užšímu pojetí agrovoltaické výrobny elektřiny“, jak uvádí ministerstvo životního prostředí v důvodové zprávě. Stavba solárních panelů nad pastvinami by tak neměla být možná.