Ranní check: Ceny elektromobilů a spalováků se vyrovnají do pěti let, Akcie Applu se otřásly

Dobré ráno! Je 4. den roku, svátek má Diana. V tento den v roce 1762 Velká Británie vyhlásila válku Španělsku, což znamenalo vstup Španělska do Sedmileté války.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅  Ceny elektromobilů a spalovacích aut se vyrovnají do pěti let, říká šéf výroby Hyundai

Nošovický závod Hyundai rozšiřuje tým inženýrů, nově bude více než dvousetčlenný. A z dobrého důvodu: ke stávajícímu elektromobilu Kona, který zde jihokorejská automobilka vyrábí, mají přibýt i další elektrické modely. „Chceme-li od roku 2035 obchodovat pouze s elektromobily, jedním modelem trh nenakrmíme,“ říká Martin Klíčník, šéf výroby nošovického závodu, prvního mimo Koreu, kde automobilka začala bateriové vozy vyrábět.

✅ Turecký nájezd na české online obchody. V pozadí je čínská společnost Alibaba

Dlouho to vypadalo, že se Česku světový trend internetových tržišť, tedy online platforem, prostřednictvím kterých prodávají zboží externí obchodníci, vyhýbá. Po loňském vstupu polského Allegra a německého Kauflandu se ovšem na místním trhu objeví nový silný hráč, turecký Trendyol. Ten se chce nově zaměřit na východní a jižní Evropu a do konce roku zde mít dva miliony aktivních zákazníků. 

✅  Akcie Applu se na úvod roku otřásly. Dolů je poslaly obavy z horších prodejů iPhonů

Nevydařený vstup do roku 2024 za sebou mají akcie firmy Apple, nejhodnotnější veřejně obchodované společnosti na světě. V prvním letošním dni odepsaly 3,6 procenta, nejvíce od loňského září. Důvodem byl nejnovější report analytika banky Barclays, v němž vyjádřil obavy ohledně poptávky po chytrých telefonech iPhone a dalších produktech Applu v letošním roce.

✅ Fiala: Vláda se nedomluvila na přijetí eura, ČR neplní kritéria

Vláda se v programovém prohlášení nedomluvila na tom, že by se v současném volebním období zabývala přijetím společné evropské měny. Česko v současnosti ani neplní potřebná kritéria pro zavedení eura, řekl ve středu po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Vláda se podle něj soustředí na ozdravení veřejných financí, což premiér označil za předpoklad pro to, aby se debata o euru v Česku vůbec mohla reálně vést. Prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu vyzval, aby Česko začalo dělat konkrétní kroky k přijetí eura.

Stane se dnes:

  • TK skupiny ČSOB k výsledkům trhu bydlení za rok 2023 i k jeho výhledům pro rok 2024
  • Setkání s vedením Univerzity Karlovy a vedením Filozofické fakulty UK a dalšími zástupci ústředního krizového týmu UK k informacím týkající se aktuálního stavu a dalších postupů v souvislosti s tragickou událostí na Filozofické fakultě.
  • Soud začne projednávat případ psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání.
  • TK ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) k pokladnímu plnění státního rozpočtu za rok 2023 a ke strategii dluhového financování pro rok 2024.