Akcie Applu se na úvod roku otřásly. Dolů je poslaly obavy z horších prodejů iPhonů

S akciemi firmy Apple se obchoduje na burze Nasdaq.

S akciemi firmy Apple se obchoduje na burze Nasdaq. Zdroj: Reuters

Nevydařený vstup do roku 2024 za sebou mají akcie firmy Apple, nejhodnotnější veřejně obchodované společnosti na světě. V prvním letošním dni odepsaly 3,6 procenta, nejvíce od loňského září. Důvodem byl nejnovější report analytika banky Barclays, v němž vyjádřil obavy ohledně poptávky po chytrých telefonech iPhone a dalších produktech Applu v letošním roce.

„Nadále sledujeme slabší vývoj objemu prodaných iPhonů a stejně tak jsme nezaznamenali oživení zájmu o počítače Mac, iPady a o výrobky z kategorie wearables,“ napsal v úterý ve svém komentáři analytik Barclays Tim Long. Doplnil, že z Číny, což je vzhledem k velikosti jeden z klíčových trhů, přicházejí informace o slabších prodejích iPhonů. Horší, než se očekávalo, je také poptávka spotřebitelů ve vyspělých zemích.

Mírný pokles tržeb zaznamenala společnost Apple už v předchozím finančním roce, který skončil v září. Tržby v něm dosáhly 383 miliard dolarů, oproti roku 2022 šlo o pokles o tři procenta. Čísla za poslední tři měsíce kalendářního roku 2023, tedy za klíčovou předvánoční sezonu, firma zveřejní na začátku února.

Nepomůže ani novinka

Podle Longa na nepříznivém vývoji nic nezmění ani letošní uvedení modelu iPhone 16. Long totiž od nového telefonu neočekává zásadnější vylepšení oproti modelu předcházejícímu. To může být pro řadu stávajících majitelů iPhonů argument pro to, aby s nákupem nového mobilu vyčkali. 

Long ve svém komentáři doporučil investorům podvážit akcie Applu v portfoliích, tedy dát jim nižší váhu, než by odpovídalo zastoupení v akciových indexech, jako je například S&P 500. Jinými slovy Long klientům radí alespoň část akcií Applu prodat. Dřívější Longovo doporučení bylo „neutrální“.

Analytik zároveň mírně snížil cílovou cenu cenných papírů americké technologické firmy ze 161 na 160 dolarů. V závěru úterního obchodování na Wall Street se přitom akcie Applu obchodovaly okolo 185 dolarů. I přes pokles na úvod nového roku stojí o téměř 50 procent více než na začátku loňského ledna. V prosinci se akcie nakupovaly a prodávaly blízko historicky rekordních 199 dolarů. 

Na rozdíl od Longa je většina ostatních analytiků opačného názoru a nadále doporučuje akcie Applu nakupovat. Průměrná cílová cena je 200 dolarů. Akcie firmy Apple se však v současnosti obchodují za bezmála 29násobek čistých zisků očekávaných v nadcházejících 12 měsících. Jsou tak poměrně draze naceněné a investoři jsou tudíž citlivější na jakékoliv horší zprávy o vývoji prodejů či hospodaření.

V reakci na Longův nepříznivý výhled se během středečního obchodování nedařilo ani akciím asijských dodavatelů Applu. Dolů šly akcie tchajwanského výrobce procesorů TSMC, rovněž tchajwanské firmy Foxconn, v jejíchž závodech se produkty Applu kompletují, i korejských technologických společností Samsung Electronics, SK Hynix a LG Electronics. 

Konkurence sílí

Společnost Apple se se slabším zájmem o své produkty potýká již od loňského roku. V Číně k tomu přispívá i konkurence nových vlajkových telefonů od firmy Huawei, konkrétně jde o modely ze série Mate 60 Pro. Navíc se loni na podzim objevily zprávy, že čínská vláda neoficiálními cestami, tedy například prostřednictvím chatovacích skupin, zakázala zaměstnancům vládních úřadů používat iPhony. Peking to následně popřel.

Podle Longa slabší prodeje chytrých telefonů a dalšího hardwaru nejsou jediným problémem Applu. Očekává také zpomalení růstu příjmů z lukrativní divize online služeb. Ta zahrnuje například prodej předplatného k úložišti iCloud a k Apple Music či prodejnu aplikací App Store. Hrubá zisková marže z divize služeb je zhruba dvojnásobná v porovnání s maržemi u hardwaru. 

V neposlední řadě může být problémem kontrakt, díky kterému je Google nastavený jako hlavní internetový vyhledávač v zařízeních vyráběných firmou Apple. Podle různých odhadů Apple dostává od Googlu za tuto dohodu 10 až 20 miliard dolarů ročně. Taková dohoda se však nezamlouvá regulátorům dohlížejícím na hospodářskou soutěž nejen v EU. Do budoucna může dojít k tlaku na změnu podmínek a snížení této sumy.