Ranní check: Ceny zlata a kakaa trhají rekordy. Banky slaví poplatkové žně

Vyplatí se investice do zlata?

Vyplatí se investice do zlata? Zdroj: zlataky.cz

Dobré ráno! Je 96. den roku, svátek má Miroslava. V tento den v roce 1827 se narodil český průmyslník Čeněk Daněk, zakladatel firmy, ze které později vznikl strojírenský kolos ČKD. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Kakao nad Nvidii. Čokoládové gró dalo vydělat 260 procent, investory může zruinovat

Akcie technologické Nvidie se možná díky svému více než osmdesátiprocentnímu letošnímu růstu staly kultem, ještě podstatně zajímavější investiční příběh se ale dal paradoxně najít v hrnku s kakaem. Nejrychleji zdražující komodita světa dala investorům jen od ledna vydělat téměř dvouapůlnásobek vkladu, a za poslední rok pak dokonce takřka 260 procent. Cenový boom je výsledkem souběhu unikátních tržních hrozeb v kombinaci s poptávkovým šílenstvím mistrů čokolády. Ti se totiž obávají, že do svých cukrovinek nezískají dostatek klíčové výrobní suroviny, a raději nakupují kakao v předstihu. A to doslova za každou cenu. 

Příliš drahé výnosy. Velké banky se hojí na poplatcích, břímě nesou drobní investoři

Tuzemské bankovní skupiny slaví poplatkové žně. Jen trio největších domácích finančních domů loni od klientů vybralo na poplatcích o bezmála dvě miliardy korun více než v roce 2022, což znamená skokový nárůst až o nižší desítky procent. Zdrojem jsou primárně lidé investující přes bankovní produkty do cenných papírů, zejména prostřednictvím fondů. Bankovní sektor zatížený poklesem úrokových sazeb si tímto záchranným lanem hojí zisky. Tradiční obchody založené na úrocích slábnou, a právě poplatky se tak staly mnohdy nejrychleji rostoucím ziskovým kanálem byznysu bank. Výše pravidelných poplatků je přitom pro výsledek dlouhodobých investic klíčová.

Začala demolice uzavřené části Libeňského mostu, rekonstrukce je v plánu příští rok

Pražští silničáři začali ve čtvrtek ráno bourat uzavřenou část Libeňského mostu blíže k Palmovce. Takzvaný inundační most je v havarijním stavu a od letošního ledna na něj nesměla auta, tramvaje ani pěší a cyklisté. Na místě je těžká technika, která konstrukci strhává z Boudníkovy ulice. Demolice potrvá do letošního září a pak zahájí Technická správa komunikací stavbu nového mostu. Ta potrvá asi dva roky. Automobilová doprava zůstane po celou dobu zachována. 

Cena zlata vystoupala do historických výšin. Vyplatí se do drahého kovu investovat i nyní?

Zlato letos dosahuje nových a nových rekordů. Tento týden se jeho cena vyšplhala až nad 2300 dolarů za troyskou unci, od začátku roku tak posílilo už o přibližně 11 procent. Kdo nakoupil na podzim zlaté slitky nebo vložil peníze do burzovně obchodovaného fondu kopírujícího cenu zlata, zhodnotil svou investici dokonce o čtvrtinu.

Stane se dnes:

  • Český prezident Petr Pavel zahájí třídenní návštěvu Rwandy.
  • Americký prezident Joe Biden navštíví Baltimore, kde se minulý týden zhroutil silniční most, do jehož pilíře narazila kontejnerová loď.
  • Jaderná elektrárna Temelín zahájí plánovanou odstávku prvního bloku, která potrvá asi dva měsíce. Při odstávce energetici například vymění část palivových souborů.