Ranní check: Češi chystají hardware na dolování bitcoinu, stávka v Nexenu může spustit lavinu

Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích.

Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

  • Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou
  • Jihokorejcům se bouří Češi kvůli mzdám
  • Belgie hájí diamantový byznys, napojený na Rusko

Dobré ráno! Je třicátý první den roku, svátek má Marika. V tento den před třemi lety Velká Británie oficiálně vystoupila z Evropské unie.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Ke stávkujícím zaměstnancům Nexenu se mohou přidat další

Atmosféra mezi jihokorejskými vlastníky firem, které v Česku působí v autoprůmyslu, a zdejšími odboráři, začíná připomínat Hru na oliheň, populární korejský seriál boje o přežití. V úterý začnou stávkovat a před korejskou ambasádou v Praze protestovat zaměstnanci Nexen Tire Europe, výrobce pneumatik z Žatce na Lounsku. Na neomezenou dobu se tak zcela zastaví podnik o 1100 zaměstnancích, jenž předloni vygeneroval zisk přes 709 milionů korun. Neshody hlásí také odbory nošovického závodu jihokorejské automobilky Hyundai. Tamní odbory rovněž nevylučují možný vstup do stávky.

Češi vyvíjejí hardware pro těžaře bitcoinu

Další tuzemská bitcoinová firma se chystá výrazně posunout svůj převážně globální byznysový záběr. Pražská společnost Braiins nemá menší ambice než eliminovat systémové riziko současného fungování bitcoinu. Vývojáři softwaru na optimalizaci těžby bitcoinu a provozovatelé nejstaršího těžebního poolu (bitcoinové obdoby ekonomického družstva – pozn. aut.) plánují vyrábět vlastní hardware usnadňující dolování kryptoměny. Firma už udělala několik významných prvních kroků.

✅ Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou

Nově zvolený prezident Petr Pavel telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Vzhledem k absenci formálních vztahů mezi oběma zeměmi jde o velmi nezvyklý krok. Pavel prezidentku ujistil, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství.

Hovor podle kanceláře tchajwanské prezidentky trval asi čtvrt hodiny. Pavel vyjádřil naději, že se s Cchaj Jing-wen v budoucnu setká osobně.

Informace o plánech na telefonát vyvolaly okamžitou reakci ze strany Pekingu. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ uvedlo tamní ministerstvo zahraničí.

Peking na mezinárodním poli prosazuje politiku „jedné Číny“ a žádá po ostatních zemích, aby uznával jeho nárok na odštěpený ostrov. Většina zemí se tak veřejným kontaktům na nevyšší úrovni s tchajwanskými představiteli vyhýbá.

Belgie je pod tlakem kvůli ruským diamantům

Evropská unie zastavila dovoz ruského uhlí, z velké míry také ropy a snaží se zbavit zemního plynu i dalších komodit od agresora. Ze sankcí ale už několikrát vyklouzly diamanty. Pozornost sedmadvacítky se v tomto směru upírá na jedinou členskou zemi – Belgii s jejím světovým diamantovým centrem Antverpy. Ukrajině a východu EU dochází trpělivost a naléhá na zalátání sankční díry. V Belgii je ovšem záležitost citlivé politické téma.

Stane se dnes:

  • Zaměstnanci společnosti Nexen Tire budou demonstrovat před jihokorejskou ambasádou v Praze.
  • Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad vývoje HDP za čtvrté čtvrtletí minulého roku. Odhad vývoje ekonomiky EU zveřejní i unijní statistici.
  • V USA běží výsledková sezóna. Údaje o hospodaření za čtvrté čtvrtletí zveřejní automobilka General Motors, ropný koncern ExxonMobil či řetězec občerstvení McDonald's.