Ranní check: Česká pošta se rozdělí na dvě části, Křetínský se stal se největším akcionářem ve Fnac Darty

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze
2
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 82. den roku, svátek má Ivona. V tento den v roce 2022 kontejnerová loď zablokovala na 6 dní Suezský průplav.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Vláda rozdělí Českou poštu na dvě části. Transformace spolkne osm miliard, řekl Rakušan

Dva roky bude trvat transformace České pošty, jejímž cílem je zlepšení ekonomické situace státního podniku a také zásadní digitalizace většiny služeb. Po jednání vlády to řekl ministr vnitra Vít Rakušan. Firma se rozdělí na dvě části. První má mít na starosti pobočkovou síť a poskytovat další služby dané zákonem. Druhá logistická část bude například provozovat komerčně výnosné doručování balíků. O rušení tří stovek poboček začne vedení pošty jednat se samosprávami, uzavřeny mají být k začátku července. Zároveň skončí několik tisíc pracovníků.

Křetínský opět na nákupech. Stal se největším akcionářem ve Fnac Darty

Miliardář a podnikatel Daniel Křetínský posílil svou pozici ve francouzském prodejci elektroniky Fnac Darty. Ve firmě podle ve středu zveřejněného regulatorního hlášení drží prostřednictvím fondu Vesa Equity Investment již 25procentní podíl. Fond Vesa se tak stal největším akcionářem, když přeskočil německou firmu Ceconomy.

Fed naplnil očekávání, základní úrokovou sazbu zvýšil o čtvrt procentního bodu

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent. Uvedla to agentura Reuters. Banka zároveň uvedla, že je blízko pozastavení dalšího zvyšování nákladů na úvěry v souvislosti s nedávným otřesy na finančních trzích po pádu dvou amerických bank.

Putin by chtěl uzavřít manželství, Čína se ale k vyvrhelovi vázat odmítá

Ruský prezident Vladimir Putin si v Moskvě pro svůj čínský protějšek připravil dokonalé námluvy. Si Ťin-pchingovi skládal komplimenty, které nápadně připomínaly servilní výroky exprezidenta Miloše Zemana o studiu stabilizace společnosti. Čínského prezidenta po schůzce doprovázel k autu a všemožně dával najevo, že stojí o hluboký a jedinečný vztah. Přesně to mu však Peking nabídnout nemůže. Jednoznačná sázka na izolovaného potížistu, který čelí obvinění z válečných zločinů, nezapadá do čínského vzorce budování sítě pragmatických vztahů.

Stane se dnes:

  • Skupina Colt CZ Group SE by měla zveřejnit předběžné hospodářské výsledky za rok 2022.
  • Výkonný ředitel sociální sítě TikTok Shou Zi Chew bude vypovídat před výborem pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů o ochraně osobních údajů uživatelů.
  • Francouzské odborové svazy svolaly další den demonstrací a stávek proti reformě důchodového systému.