Ranní check: Česká Tesla loni vydělala o pětinu víc, Binance je pod tlakem

Česká Tesla loni prodala méně aut, přesto vydělala víc.

Česká Tesla loni prodala méně aut, přesto vydělala víc. Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 160. den roku, svátek má Stanislava. V tento den v roce 1934 se na filmovém plátně ve Spojených státech poprvé objevila postavička Kačera Donalda. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Tchaj-wan se chystá investovat v Česku 

Tchajwanským státem provozovaný investiční fond Taiwania Capital realizoval druhou startupovou investici v regionu střední Evropy. Jako vedoucí investor se podílel na investičním kole series A ve výši 6,2 milionu eur, asi 150 milionů korun, do slovenské firmy Sensoneo. Tchaj-wanci mají podle informací E15 rozjetou také novou investici v Česku.

✅ Česká Tesla loni prodala méně aut, ale více vydělala

Byznys oficiální pobočky americké automobilky Tesla v Česku se loni nesl ve znamení kontroverzních čísel. Značka sice prodala méně aut než o rok předtím, více ale utržila i vydělala. O bezmála polovinu prodejů se postaral model Y patřící s cenovkou začínající na 1,2 milionu korun k dražším modelům automobilky. I díky tomu Tesla v Česku loni utržila za auta, tedy bez servisních úkonů, bezmála 354 milionů korun. To je téměř o pětinu více peněz než o rok dříve. 

✅ Vláda poskytne garance vlastníkům bytů, kteří je pronajmou seniorům nebo samoživitelkám

V České republice je podle vládních výpočtů přes 154 tisíc lidí v bytové nouzi, dalším více než 1,3 milionu osob ztráta bydlení hrozí. Tento počet má snížit návrh nového zákona o podpoře v bydlení, který připravili ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kromě ustavení sítě kontaktních center pro bydlení má návrh zákona za cíl motivovat vlastníky nemovitostí a obce, aby pronajímali byty ohroženým skupinám.

✅ Binance čelí prudkému propadu své kryptoměny

Největší světová kryptoburza má potíže a s ní i její token BNB dříve známý jako Binance Coin. Jeho cena výrazně klesla poté, na Binance podala žalobu americká Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) kvůli údajnému provozování nelegální burzy cenných papírů. Je to tak výbušné téma, že o námětu kryptografu týdne měla redakce jasno ještě před pátkem.

Stane se dnes: 

  • Začíná akce ETH Prague zaměřená na kryptoměnu ethereum
  • Bude se konat mezinárodní fórum Vysokorychlostní železnice v Evropě a soukromý kapitál
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice
  • Slovenský statistický úřad zveřejní údaje o vývoji průmyslové produkce na Slovensku v dubnu