Tchaj-wan udělal lokální startupovou investici. Teď se chystá na Prahu

Výkonný ředitel Taiwania Capital David Weng (vlevo) a šéf Sensoneo Martin Basila během setkání na Tchaj-wanu

Výkonný ředitel Taiwania Capital David Weng (vlevo) a šéf Sensoneo Martin Basila během setkání na Tchaj-wanu Zdroj: Sensoneo

Tchajwanským státem provozovaný investiční fond Taiwania Capital realizoval druhou startupovou investici v regionu střední Evropy. Jako vedoucí investor se podílel na investičním kole series A ve výši 6,2 milionu eur, asi 150 milionů korun, do slovenské firmy Sensoneo. Tchajwanci mají podle informací E15 rozjetou také novou investici v Česku.

Taiwania Capital v regionu střední a východní Evropy operuje s fondem ve výši 200 milionů dolarů, asi 4,6 miliardy korun, přičemž až osmdesát procent z toho má jít do Česka, Litvy a na Slovensko. Roli hraje politika. „Je to díky dobrým vztahům s Tchaj-wanem,“ uvedl investiční manažer fondu Tomáš Vančo.

Tchajwanci prozatím investují především na Slovensku. Nedávno vedli kolo o velikosti 19 milionů dolarů do bratislavského startupu Photoneo zabývajícího se nasazováním robotů a umělé inteligence do skladů a průmyslu. Mezi zákazníky firmy patří třeba Rohlík.cz.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!