Binance čelí obdobě runu na banku a prudkému propadu své kryptoměny

Kryptograf týdne vychází každý týden na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází každý týden na E15.cz. Zdroj: shutterstock

Největší světová kryptoburza má potíže a s ní i její token BNB dříve známý jako Binance Coin. Jeho cena výrazně klesla poté, co na Binance podala žalobu americká Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) kvůli údajnému provozování nelegální burzy cenných papírů. Je to tak výbušné téma, že o námětu kryptografu týdne měla redakce jasno ještě před pátkem.

Američtí uživatelé Binance začali z obav o vklady mohutně vybírat prostředky z americké pobočky kryptoburzy. V reakci na žalobu ze strany SEC odtekly z Binance kryptoměny s čistou hodnotou převyšující miliardu dolarů, uvedla agentura Reuters. Podobný vývoj by šel zjednodušeně přirovnat k runu na banku.

Pokud jde o kryptoměnu vytvořenou společností Binance – token BNB – ten v mezitýdenním srovnání oslabil o čtrnáct procent, kryptoměna ADA o deset a desetinu tržní hodnoty ztratil také token fungující na blockchainu Solana.

Všechny spojuje to, že patří do první desítky největších digitálních měn podle tržní kapitalizace, a skutečnost, že podle obvinění SEC jsou to ve skutečnosti neregistrované cenné papíry. Na první pohled to vypadá jako slovíčkaření, ale podle insiderů to zadělává na velký problém krypta.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!