Ranní check: České dráhy ženou firmy k soudu. Vláda vyřadila Westinghouse z tendru na Dukovany

Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 32. den roku, svátek má Hynek. V tento den v roce 2017 schválili poslanci britského parlamentu zákon o vystoupení Spojeného království z Evropské unie.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅ Vláda vyřadila Westinghouse z tendru o Dukovany, pokračují Korejci a Francouzi

Vláda vyzve francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, které se ucházejí o stavbu jaderného bloku v Dukovanech, k předložení závazných nabídek k stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. V další části tendru nebude pokračovat severoamerický Westinghouse, jehož nabídka nesplnila podmínky.    

✅ České dráhy ženou k soudu firmy, jež pro ně vyrábějí vlaky. Pokuty za zpoždění jdou do stovek milionů

Na české železnici se rozjel nevídaný spor s možným mezinárodním přesahem. Dodavatelské řetězce jsou od vypuknutí pandemie a kvůli válce na Ukrajině stále silně narušené a České dráhy dostávají od výrobců vlaky i s více než ročním zpožděním. Koncem roku proto zažalovaly dva své velké dodavatele, společnosti Škoda Group a Siemens, a s nejvyšší pravděpodobností brzy učiní totéž i v případě třetího z největších, polského výrobce Pesa.

✅ Část Libeňského mostu půjde k zemi, nahradí ji nová stavba

Odborníci doporučili zbořit uzavřenou část pražského Libeňského mostu. Pražská Technická správa komunikací nyní počká na příslušné povolení a práce na demolici zahájí na jaře. Část mostu překlenující řeku zůstává v provozu. Následně by TSK zahájila stavbu nového mostu.

✅ Český startup Mews pokračuje v akvizičním tažení, kupuje konkurenci ze Silicon Valley

Před lety změnil český startup Mews strategii a začal ve velkém skupovat firmy, se kterými do té doby soupeřil. Nyní za blíže nespecifikovanou částku kupuje americkou společnost Frontdesk Anywhere, která hotelům a restauracím poskytuje systém pro jejich správu. Jedná se už o osmou akvizici ze strany českého startupu.

Stane se dnes: 

  • Společnost Smartwings obnoví lety z Prahy do Tel Avivu, které pozastavila loni v říjnu po vypuknutí konfliktu mezi Hamásem a Izraelem
  • Začíná mimořádný summit Evropské unie, který se bude zabývat víceletým rozpočtem unie a finanční pomocí Ukrajině
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad lednového vývoje inflace v eurozóně
  • V účinnost vstupuje zvýšení sazeb spotřební daně z cigaret a zahřívaných tabákových výrobků obsažené ve vládním balíčku
  • Britská ropná a plynárenská společnost Shell zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí