Ranní check: Čínský e-shop Temu útočí na české zákazníky. Budník kupuje benešovskou slévárnu

Dobré ráno! Je 16. den roku, svátek má Ctirad. V tento den v roce 1969 se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zapálil student Jan Palach.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ E-shop Temu proniká do Česka, agresivně oblepil internet

Superlevné zboží, agresivní marketing a široká nabídka. Čínský e-shop Temu v posledním roce intenzivně pracuje na obsazení západních trhů a ukazuje tak, že v době ekonomického propadu ani zákazníci z bohatých zemí nepohrdnou levným zbožím z Číny.

✅ Budník dokončuje svou největší průmyslovou akvizici. Kupuje benešovskou slévárnu

Skupina Thein Industry byznysmena Tomáše Budníka se po dvouapůlleté pauze vrací k akvizicím, díky nimž se podstatně zvětší. Kupuje benešovského výrobce autodílů Top Alulit a podle informací e15 za něj dá půl miliardy korun.

✅ Volím jednodušší firmy, jejichž produktu rozumím. Nikdy netrefím nový Google, říká Křetínský

Jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský (který je také spoluvlastníkem vydavatelství Czech News Center, pod které spadá i deník e15) považuje za zásadní problém současné doby absenci racionálního rozhodování politiků. Řekl to v debatě se studenty pražského gymnázia PORG, při níž se na pozvání studentského spolku ECONET během hodinu a půl dlouhého vystoupení věnoval svým začátkům, investiční strategii nebo současné politické a ekonomické situaci.

✅ Pád krále erotických inzerátů. Byznys majitele sex.cz jako by vypadl z devadesátek

Andrej Anastasov vybudoval online impérium postavené na erotické inzerci. Nyní je stíhaný s dalšími sedmi společníky za kuplířství a desítky jeho stránek jsou zablokované. Přinášíme příběh milionového byznysu, který se dlouho držel na hraně legálnosti, a jeho zakladatele, jehož mnozí líčí jako nevyzpytatelného muže, který kolem sebe vytvářel mafiánské fluidum už coby mladý videoherní novinář.

Stane se dnes:

  • Soud znovu projedná otázku nároku exministryně obrany Vlasty Parkanové na odškodné od státu za její trestní stíhání v kauze nákupu letounů CASA.
  • Pokračuje zasedání Světového ekonomického fóra. V Davosu vystoupí například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo český ministr zahraničí Jan Lipavský.
  • Prezident Petr Pavel končí dvoudenní návštěvu Izraele. Česko s Izraelem podepíší memorandum o kybernetické spolupráci.
  • Americká banka Goldman Sachs oznámí hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí a celý uplynulý rok.