Budník dokončuje svou největší průmyslovou akvizici. Kupuje benešovskou slévárnu

Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein.

Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Skupina Thein Industry byznysmena Tomáše Budníka se po dvouapůlleté pauze vrací k akvizicím, díky nimž se podstatně zvětší. Kupuje benešovského výrobce autodílů Top Alulit a podle informací e15 za něj dá půl miliardy korun.

Společnost Top Alulit, která zaměstnává 180 pracovníků, rozšíří služby Thein Industry v oblasti výroby hliníkových odlitků a obrábění. Firma, která loni utržila přes 410 milionů korun, podle předběžných neauditovaných výsledků ve stejném roce vytvořila hrubý provozní zisk (EBITDA) 70 milionů korun. Samotná Thein Industry přitom podle předběžných čísel loni utržila jen 250 milionů a její provozní zisk činil 65 milionů korun.

„Akvizice Top Alulit nám umožňuje zvýšit naši kapacitu a kompetence pro výrobu a zpracování v našem oboru strojírenství, od čehož si slibujeme přístup k novým zákazníkům i trhům. Zvyšujeme tím i celkový obchodní potenciál Thein Industry,“ říká Tomáš Budník, zakladatel skupiny Thein Industry. Integrace firmy do skupiny Thein Industry také podpoří synergii ve skupině a umožní optimalizaci firemních i výrobních procesů.

Majoritním vlastníkem společnosti Top Alulit byl dosud Lubomír Janšta, který vlastnil podíl ve výši 70 procent. Zbytek firmy kontroloval jednatel společnosti František Vaicenbauer. Ti se k transakci zatím nevyjádřili.

V posledních letech si hliníkové slévárny prošly velmi těžkým a turbulentním obdobím, kdy byly pod enormním tlakem kvůli zdražování energií a nejistotě dodávek plynu a současně kvůli růstu cen vstupního materiálu, tedy hliníku. „Některým slévárnám se zvyšování cen vstupů podařilo přenést na zákazníky a v kombinaci s optimalizací nákladů tak tímto obdobím prošly relativně hladce. Některé zažily jeden či dva ztrátové roky a některé se musely vydat cestou restrukturalizací různých rozsahů,“ popisuje náladu v oboru senior manažer Patria Corporate Finance Tomáš Adámek.

Situace na straně vstupů se ale podle něho postupně uklidňuje, a hliníkové slévárny tak čeká stabilnější období. „Pro slévárny je však podstatné, aby měly dostatečně diverzifikované portfolio zákazníků z různých segmentů, a nebyly tak zaměřeny například pouze na sektor automotive,“ dodává.

Tuto podmínku přitom Top Alulit splňuje. Zaměřuje se na výrobu odlitků pro hydraulické systémy, čerpadla nebo například klimatizace do elektrotechnického a strojírenského průmyslu či automotive. Část výroby ale míří i do potravinářství, například pánve nebo hrnce. Přibližně tři čtvrtiny produkce vyváží.

Podle Budníka je další výhodou podniku i to, že jako jediná společnost v Česku využívá technologii přímého a nepřímého squeeze castingu, což je pokročilý proces slévání kovů, který kombinuje prvky klasického odlévání s výhodami vysoké rychlosti a tlaku. Výsledkem jsou podle Budníka vysoce kvalitní a přesné součástky, které jsou pevné, lehké a spolehlivé.

Thein Industry je průmyslově zaměřená odnož investiční skupiny Thein, která se zaměřuje především na investice v oblasti železniční dopravy, energetiky a chemického a zpracovatelského průmyslu. Do portfolia skupiny patří české společnosti Ponec, Cotring, Železniční dodavatelská, Hydrogenic Technology a Lokorent Services.

Thein exšéfa O2 Tomáše Budníka má zároveň společný fond se skupinou J&T Patrika Tkáče, jenž je zároveň spoluvlastníkem vydavatele deníku e15. Fond s názvem J&T Thein SICAV se zaměřuje především na investice do technologických společností v oblasti ICT infrastruktury, kyberbezpečnosti a vývoje aplikací pro cloudová řešení v Česku a na Slovensku.