Ranní check: Developer hrozí Praze stavbou skladů, americký regulátor vytáhl proti kryptoburzám

Vizualizace Avia City, nové pražské čtvrti v Letňanech, která by měla vyrůst na brownfieldu Avia, kde se dříve vyráběly letadla a auta. Projekt chce realizovat developer Odien Real Estate.

Vizualizace Avia City, nové pražské čtvrti v Letňanech, která by měla vyrůst na brownfieldu Avia, kde se dříve vyráběly letadla a auta. Projekt chce realizovat developer Odien Real Estate. Zdroj: Odien Real Estate

Dobré ráno! Je 163. den roku, svátek má Antonie. V tento den v roce 1848 propukly v Praze revoluční Svatodušní bouře. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Brownfield Avia v Letňanech dál chátrá. Místo bytů budou sklady, vyhrožuje městu developer  

Obří areál po slavné továrně na letadla a automobily Avia v Letňanech prochází náročnou miliardovou sanací. Developer Odien Real Estate tam chce postavit obytnou čtvrť se školami a službami a potenciálně i tramvajovou tratí, ale šestnáct let čeká na změnu územního plánu. Byť dohoda s městskými částmi a magistrátem vzniká, netrpělivý developer už má plán na vybudování skladového parku.

✅ Vzít dezinformátorům státní inzerci nestačí. Přešli na ekonomiku tvůrců

Stát chce odříznout dezinformační scénu od veřejných peněz. Krok přichází s velkým zpožděním, protože ekonomika kolem fake news dávno stojí na nových pilířích.

✅ Šerif Gensler vynucuje právo na Divokém západě. Proti kryptoburzám používá zákony ze třicátých let

Nejvyšší šéf americké federální Komise pro cenné papíry Gary Gensler v minulosti opakovaně přirovnal dění na trhu s kryptoměnami z hlediska ochrany investorů k Divokému západu. Tento týden učinil hned dva důležité kroky k tomu, aby dal věci do souladu s paragrafy. Při vynucování pravidel vůči velkým kryptoburzám se „šerif“ Gensler a jeho kolegové opírají o zákony z první poloviny minulého století.

✅ Baterie elektromobilů vydrží statisíce kilometrů, Češi se obávají zbytečně, říká expert z AAA Auto

Trh s ojetými elektromobily v Česku pomalu ale jistě roste, čehož chce využít i síť autobazarů AAA Auto z Aures Holdings. Rychlejšímu rozvoji byznysu s elektrickými ojetinami však zatím brání obavy řady potenciálních zákazníků ze stavu použitých baterií. „Starší elektromobily měly menší akumulátory, které dovolovaly řidičům, aby je provozovali na hraně parametrů a dávali jim mnohem větší výkonové i teplotní pecky. Degradace byla značná. Dnes je ale zdraví baterie mnohem odolnější,“ říká expert AAA Auto na elektromobilitu Jan Dedek.

Stane se dnes: 

  • Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci za květen 2023.
  • Švýcarská banka UBS má podle plánu dokončit převzetí domácího konkurenta Credit Suisse.
  • V Německu začíná mezinárodní vojenské cvičení Air Defender 23, kterého se účastní 25 zemí včetně Česka. Potrvá do 23. června