Šerif Gensler vynucuje právo na Divokém západě. Proti kryptoburzám používá zákony ze třicátých let

Gary Gensler, předseda americké Komise pro cenné papíry

Gary Gensler, předseda americké Komise pro cenné papíry Zdroj: Reuters

Nejvyšší šéf americké federální Komise pro cenné papíry Gary Gensler v minulosti opakovaně přirovnal dění na trhu s kryptoměnami z hlediska ochrany investorů k Divokému západu. Tento týden učinil hned dva důležité kroky k tomu, aby dal věci do souladu s paragrafy. Při vynucování pravidel vůči velkým kryptoburzám se „šerif“ Gensler a jeho kolegové opírají o zákony z první poloviny minulého století.

Komise pro cenné papíry (SEC) viní v žalobách společnosti Binance a Coinbase z porušování federálních zákonů, mimo jiné z toho, že podnikají jako burzy bez oprávnění a také že na svých platformách nabízejí klientům obchodování s digitálními aktivy, aniž by je zaregistrovaly jako cenné papíry. Porušení zákonů se burzy měly dopustit také tím, že vypořádávaly obchody s cennými papíry.

Závažnější jsou obvinění v případě burzy Binance. Firma společně se svým zakladatelem a hlavním akcionářem Čchang-pcheng Čaem podle žaloby zneužívala peníze klientů tím, že přeposílala miliardy dolarů do spřízněné společnosti Sigma Chain. Z její strany následně docházelo k manipulování s trhem a umělému nafukování objemu obchodů. Na rozdíl od Coinbase, kterou řídí zakladatel Brian Armstrong, cílí v případě Binance žaloba i na Čchang-pcheng Čaa.

Tím, že burzy porušovaly zákony, tedy že se nezaregistrovaly jako burzy s cennými papíry, podle názoru SEC připravily klienty, kteří většinou pocházejí z řad drobných investorů, o regulatorní ochranu proti podvodům a manipulacím s trhem. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!