Ranní check: Důchodci si polepší o tisícovku, Spotify propustí stovky zaměstnanců

Důchodci si mimořádně polepší až o 1000 korun. Vláda zvýšila odhad další valorizace

Důchodci si mimořádně polepší až o 1000 korun. Vláda zvýšila odhad další valorizace Zdroj: profimedia.cz

Šéf společnosti Spotify Daniel Ek
2
Fotogalerie
  • Důchodci si mimořádně polepší až o 1000 korun
  • Stojí proti mně všechna média, přichází nová totalita, řekl Babiš v Brně 
  • Ve Spotify přijde o práci šest procent zaměstnanců
  • Mamutí investice ČNB na Wall Street opouštějí big tech
  • Česká republika jako jediná země v Evropské unii zvýšila státní dluh

Dobré ráno! Je jednadvacátý den roku, svátek má Milena. V tento den byly roku 1984 uvedeny na trh první počítače Macintosh.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Důchodci si mimořádně polepší až o 1000 korun

Senioři včetně předčasných penzistů, invalidé a také vdovy, vdovci a sirotci dostanou z důvodu vysoké inflace už potřetí v krátké době mimořádně přidáno. Místo ještě donedávna předpokládaných 700 korun se průměrný důchod zřejmě už od června zvýší až o 1000 korun. Nový údaj vychází z aktuálních dat ministerstva práce a sociálních věcí. Zároveň se má už od příštího roku změnit výpočet předčasných důchodů.  

✅ Stojí proti mně všechna média, přichází nová totalita, řekl Babiš v Brně 

Prezidentský kandidát Andrej Babiš se v pondělí setkal s občany Brna na akci nazvané Zabijačka. Na Dominikánské náměstí v moravské metropoli se sešlo podle odhadů radnice Brno-střed asi 2000 lidí. Mezi nimi zhruba i čtyři stovky odpůrců Andreje Babiše.    

✅ Ve Spotify přijde o práci šest procent zaměstnanců

Streamovací služba Spotify propustí šest procent svých zaměstnanců, uvedl v oficiální zprávě šéf společnosti Daniel Ek. Oznámení se podle webu The Verge týká zhruba 600 zaměstnanců firmy po celém světě. Kromě několika set pracovníků opouští Spotify také vedoucí obsahu a reklam Dawn Ostroffová, která se podílela na růstu podcastingového podnikání ve společnosti.     

VIDEO: Druhé kolo prezidentských voleb. Jak to celé dopadne?

Video placeholde
• Videohub

✅ Mamutí investice ČNB na Wall Street opouštějí big tech

Odklon od akcií technologických firem zvučných jmen a návrat k tradiční ekonomice včetně energetiky či farmacie. Takový byl pro poslední kvartál letošního roku pohledem skladby investic České národní banky na nejvýznamnějším trhu světa – Wall Street. ČNB zde měla v závěru loňského roku portfolio o velikosti přesahující v přepočtu 83 miliard korun o struktuře odpovídající americkému indexu S&P 500. Během posledního čtvrtletí tak americká pozice narostla o zhruba šest miliard korun, a to primárně díky oživení trhu.     

✅ Česká republika jako jediná země v Evropské unii zvýšila státní dluh

Česko ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšilo státní dluh, který se dostal na 45,2 procenta hrubého domácího produktu. Uvedl to unijní statistický úřad Eurostat. Ten zároveň doplnil, že je Česká republika v tomto směru jedinou zemí Evropské unie, které dluh vzrostl. V celé EU se dluh snížil na 85,1 procenta HDP, v eurozóně klesl na 93 procent HDP.    

Stane se dnes: 

  • Rozhovor na TV Nova s prezidentským kandidátem Petrem Pavlem
  • Americká softwarová společnost Microsoft zveřejní hospodářské výsledky za druhé finanční čtvrtletí
  • Český premiér Petr Fiala navštíví Berlín. Jednat bude s kancléřem Olafem Scholzem a šéfem německé opozice Friedrichem Merzem. Zúčastní se rovněž hospodářské konference WELT Economic Summit
  • Americký Bulletin jaderných vědců oznámí aktuální pozici minutové ručičky na pomyslných hodinách posledního soudu (Doomsday Clock). Každoročně tak hodnotí míru nebezpečí jaderné katastrofy vzhledem ke světovému vývoji