Babiš v Brně: Stojí proti mně všechna média, přichází nová totalita

Andrej Babiš na setkání s občany v Brně

Andrej Babiš na setkání s občany v Brně Zdroj: ČTK / Uhlíř Patrik

Setkání Andreje Babiše s občany v Brně
Setkání Andreje Babiše s občany v Brně
Setkání Andreje Babiše s občany v Brně
Setkání Andreje Babiše s občany v Brně
Setkání Andreje Babiše s občany v Brně
52
Fotogalerie

Prezidentský kandidát Andrej Babiš se v pondělí setkal s občany Brna na akci nazvané Zabijačka. Na Dominikánské náměstí v moravské metropoli se sešlo podle odhadů radnice Brno-střed asi 2000 lidí. Mezi nimi zhruba i čtyři stovky odpůrců Andreje Babiše.

Babišovi odpůrci, kteří měli transparenty a hlasitě hlučeli, pískali na píšťalky a zvonili zvonky ještě před příchodem Babiše. Mezi skupinami podporovatelů a odpůrců vznikly strkanice, na místě se situaci snažil uklidnit antikonfliktní tým.

Kandidát na prezidenta Babiš ve svém projevu na setkání s občany v Brně řekl, že všechna média podporují jeho protikandidáta Pavla, včetně iDNES, který spravují Babišovy svěřenské fondy. „Včera jsem měl debatu s prezidentským kandidátem Řezníčkem,” uvedl Babiš v narážce na moderátora nedělního duelu Martina Řezníčka.

Podle Babiše čeká Česko nová totalita. „Nechci třetí světovou válku,“ uvedl například Babiš ve svém projevu s odkazem na nedělní výrok v prezidentské debatě České televize kdy uvedl, že by při napadení Polska nebo pobaltských republik neposlal napadené zemi na pomoc české vojáky a že je potřeba mluvit o míru. To vyvolalo nelibost v Polsku a v Pobaltí. Své vyjádření v ČT Babiš později korigoval tím, že kolektivní obranu NATO nikdy nezpochybnil.

V Brně na toto téma uvedl, že rozhovor v ČT týkající se pomoci Polsku při napadení byla provokace. „Včera to byla provokace a trochu jsem to posral,“ uvedl doslova kandidát na prezidenta.

Prohlédněte si setkání Andreje Babiše s občany v Brně v naší fotogalerii

Před Babišem promluvila k účastníkům akce poslankyně Alena Schillerová (ANO). „Teď se budou psát dějiny, jestli oni budou mít všechno, nebo jestli na Hradě bude náš prezident, prezident nás všech,” uvedla Schillerová.

Odpůrci na to spustili hlasitý pískot, zněl i zvuk podobný siréně. Lidé měli transparenty proti Babišovi, na kterých bylo psáno „Konec lží“, „Babiše do koše“, „Spojence nedáme“,  ale také „Andreji, mír za koblihy nekoupíš“ nebo „Buďte prosím slušný chlap“. Transparenty proti Babišovi měli lidé i v oknech na náměstí, kde se opět objevilo „Babiše do koše“ nebo „Pavel na Hrad“.

Po Babišově projevu se začal podávat zdarma prejt, pivo a další pochutiny. Nápoje příznivcům rozdávala i Monika Babišová. Po skončení akce se Babišův tým odebral k poradě v přilehlé restauraci Srdcovka, kterou si předem zarezervoval. Babiš se intenzivně připravoval na večerní debatu v TV Nova, s přípravou mu pomáhala jeho šéfka jeho kampaně a kandidátka na případnou hradní kancléřku Tünde Bartha.

Minulý týden v pátek měl mítink v Brně také Babišův protikandidát Petr Pavel. Na setkání s ním přišlo asi 8000 lidí, akce byla bez větších problémů.

Podle nejnovějšího průzkumu druhého kola voleb podle agentury Median by Andrej Babiš prohrál. Jeho protivník generál Petr Pavel by získal 57,9 procenta hlasů, Babiš 42,1 procenta. K volbám by podle průzkumu určitě přišlo 76 procent voličů. 

Podrobnosti a aktuální volební průzkumy najdete zde >>>

Aktuální informace přímo z místa sledujte na twitterových účtech Jana Novotného a Nguyen Thuong Ly

VIDEO: Druhé kolo prezidentských voleb. Jak to celé dopadne?

Video placeholde
• Videohub