Ranní check: EU chce posílit práva kurýrů, Tesla je podle Muska blízko k autonomní jízdě

Kurýr Bolt Food.

Kurýr Bolt Food. Zdroj: Bolt

Dobré ráno! Je 170. den roku, svátek má Leoš. V tento den v roce 1862 zakázal americký Kongres otroctví na teritoriích Spojených států.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin.

✅ Rada EU chce posílit práva kurýrů

Země Evropské unie tento týden po vleklém vyjednávání dospěly ke shodě na nových pravidlech, která mají omezit švarcsystém využívaný rozvážkovými online platformami, jako jsou Uber, Deliveroo, Bolt či Wolt. Kurýři pracující pro tyto firmy by tak mohli získat postavení zaměstnanců. Platformy však návrh kritizují s tím, že připraví pracovníky o flexibilitu a povede k jejich masovému odchodu z odvětví, a tím pádem i k horší dostupnosti služeb.

✅ Strnadovy bondy plní portfolia

Solidně našlápnuto má u investorů zatím poslední dluhopisová emise zbrojařského kolosu Czechoslovak Group. Až pětimiliardový balík bondů láká na jednu z posledních možností zamknout si pro příští léta takzvaně relativně vysoký úrok. Kritici pak namítají, že impérium Michala Strnada nenabízí za své bondy bez ratingu oproti bezrizikovým státním dluhopisům příliš procent navíc.

✅ Tesla je blízko k autonomní jízdě, řekl Musk

Americká automobilka Tesla je blízko k dosažení plně autonomní jízdy svých vozů. Tedy té úrovně autonomity, kdy se posádka automobilu skutečně pouze veze a řízení jde plně za systémy výrobce. Tvrdí to alespoň zakladatel a spolumajitel Tesly Elon Musk. Akcie Tesly reagovaly růstem o více než tři procenta, hodnota Tesly tak vyšplhala na více než osmiměsíční maximum.

✅ Ministr Kupka chce vyšší mýtné na dálnicích

Mýtné na českých dálnicích by se od příštího března mohlo zvýšit o deset až 15 procent. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce České televize to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Uvedl, že zvýšení umožňuje změna evropské směrnice a mýtné lze navýšit o poplatky za emise.

Stane se dnes:

  • Odbory budou jednat o dalším postupu proti vládnímu konsolidačnému balíčku
  • Koná se konference na téma digitalizace práce a vyhlášení výsledků soutěže Firma roku 2023: Rovné příležitosti
  • Americký ministr zahraniční Blinken končí návštěvu Číny
  • Na letišti Le Bourget u Paříže začíná tradiční mezinárodní aerosalon