Ranní check: EU navýší Evropský mírový nástroj, sociální pracovníci si musí přivydělávat

Zdroj: e15 (Midjourney)

Dobré ráno! Je 79. den roku, svátek má Josef a Josefa. V tento v roce 1915 byla poprvé fotografována planeta Pluto, později označená za tzv. plutoid.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Řada sociálních pracovníků si musí dle asociace kvůli malé mzdě přivydělávat

Zhruba tři pětiny sociálních pracovnic a pracovníků z nízkoprahových zařízení a z terénu si musí kvůli nízkému příjmu přivydělávat jinde. Zjistila to ve své anketě Česká asociace streetwork (ČAS). Dotazovala se 185 pracovnic a pracovníků při příležitosti Světového dne sociální práce, který připadá na 19. března.  Podle ČAS je důvodem nízkých výdělků nejisté a slabé financování sociálních služeb pro potřebné. Podle Informačního systému o průměrném výdělku loni v prvním pololetí tři čtvrtiny pracovníků v sociálních službách v neziskových či jiných organizacích pobíraly méně než 34.651 korun hrubého, ve veřejné sféře to bylo méně než 35 769 Kč.

„Setkáváme se s konkrétními důsledky toho, jak je tato profese v České republice podfinancovaná. V souvislosti s následky pandemie, ekonomické recese i zhoršujícím se duševním zdravím dětí i dospělých přitom potřebnost a význam sociálních pracovníků roste,“ uvedla ředitelka ČAS Martina Zikmundová.

✅ Z továren na spalovací auta se stávají zombie. Čínský scénář hrozí Evropě i autolandu Česko

Čína je největší světový trh jak s automobily obecně, tak i s těmi ryze elektrickými. Přechod na čistě bateriové vozy se zde daří natolik rychle, že donedávna neotřesitelné továrny, ve kterých se vyrábí spalovací vozy nebo díly do nich, povážlivě ztrácejí vytížení. Automobilky je předělávají, aby v nich mohly zhotovovat elektromobily, případně je prodávají, v krajním případě zcela odepisují. Osud množících se „zombie firem“, jak o neperspektivních závodech hovoří Financial Times, přitom může hrozit i podnikům v Evropě včetně Česka, „Detroitu Evropy“, jak ho nedávno nazvala agentura Bloomberg.

✅ Jak koupit bitcoin? Postup, tipy a strategie pro nákup kryptoměny

Ceny bitcoinu trhají prakticky každý den rekordy, mánie je takřka za rohem a každý, kdo se v kryptosvětě aspoň trochu pohybuje, začíná čelit stále stejným dotazům: je správný čas investovat do kryptoměn? Není už na koupi bitcoinu moc pozdě? Co si koupit a hlavně kde?

✅ Státy EU schválily navýšení Evropského mírového nástroje o pět miliard eur

Členské státy EU odsouhlasily navýšení Evropského mírového nástroje (EPF) o pět miliard eur (126 miliard Kč), které budou určeny na vojenskou pomoc Ukrajině. Informovala o tom ve svém prohlášení Rada EU. Na vytvoření zvláštního fondu na pomoc Ukrajině (Ukraine Assistance fund, UAF) v rámci EPF se dnes na jednání v Bruselu definitivně shodli unijní ministři zahraničí.

Evropský mírový nástroj je zvláštní fond, který Evropská unie vytvořila s cílem posílit svou schopnost předcházet konfliktům, budovat mír a posilovat mezinárodní bezpečnost.

Stane se dnes:

  • Začíná dvoudenní Prague Cyber Security Conference (PSCC), kterou pořádá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
  • TK k zahájení turistické sezony a k provozu turistických vlaků a dalších linek v PID v sezoně 2024. 
  • Americká centrální banka (Fed) zahajuje dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou.