Ranní check: Festka se s novým akcionářem vrací ke kořenům. Křetínský nakoupil za jedno euro

Michael Moureček, spoluzakladatel firmy Festka

Michael Moureček, spoluzakladatel firmy Festka Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 293. den roku, svátek má Vendelín. V tento den v roce 1973 byla otevřena Opera v Sydney.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Křetínský přikoupil od PPF pětinu v německém uhelném podniku LEAG. Zaplatil jedno euro

Společnost PPF dokončila prodej pětinového podílu v energetické firmě LEAG, kupujícím je EP energy Transition Daniela Křetínského. O chystané transakci už média psala, nová pololetní zpráva PPF ale prozradila, že investiční skupina podíl prodala za pouhé jedno euro, přestože se jeho účetní hodnota pohybuje v miliardách. PPF podle jejího mluvčího k transakci přivedla změna strategie a také cenová nestabilita evropských energetických trhů.

✅ Investor z Emirátů proniká do Evropy. Od PPF chce koupit celou telekomunikační divizi

Telekomunikační skupina Etisalat sídlící ve Spojených arabských emirátech, známá také jako e&, se chystá na globální expanzi. Sloužit jí k tomu budou i operátoři z východní Evropy, které se Arabové chystají majoritně ovládnout díky odkupu od české skupiny PPF. „Z regionálního operátora se staneme světovým hráčem,“ uvedl na telekomunikačním summitu v Dubaji technický ředitel Etisalatu Khalid Murshed.

✅ Footshop hlásí mírný růst tržeb a kladný provozní zisk. Firma expandovala do Bratislavy

Prodejce tenisek Footshop zveřejnil výsledky hospodaření poprvé od srpnového zahájení obchodování s akciemi firmy na pražské burze. Za osm měsíců letošního roku dosáhly konsolidované tržby firmy 650 milionů korun. V porovnání se stejnými osmi měsíci loni šlo o nárůst o 1,4 procenta. Provozní výsledek EBITDA činil 12,4 milionu korun. Ve stejném období loni byl minus 1,4 milionu.

✅ Další obět realitní krize v Číně. Největšímu developerovi Country Garden hrozí kolaps

Velká realitní krize v Číně, kterou prozatím symbolizoval třeba pád developerské společnosti Evergrande, má nejspíš další obět. Čínská realitní společnost Country Garden totiž neuhradila splátku dluhopisů a jejich držitelé chtějí s firmou okamžitě zahájit jednání. S odkazem na tři zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Country Garden měla do středy zaplatit kupon v celkovém objemu 15 milionů dolarů (asi 351 milionů korun) a teď jí hrozí bankrot.

✅ Festka škrtla plány na sériovou výrobu a nabrala kapitál. Třetinu akcií koupil právník z PPF Brož

Jeden z nejznámějších tuzemských výrobců kol, pražská společnost Festka, se vrací na byznysovou křižovatku. Přestože firmu před rokem a půl čerstvě nominovaný šéf Roberto Sadowsky nasměroval do nové éry velkovýroby, nyní se pod novým vedením už podruhé vrací ke svým kořenům, tedy k exkluzivní výrobě cyklistických rámů na míru. Za tímto účelem do Festky investičně vstoupil i nový akcionář, rodina právníka Josefa Brože.

Stane se dnes:

  • Ministerstvo financí zveřejní údaje o vývoji státního dluhu za třetí čtvrtletí
  • Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) zveřejní zprávu o prodeji nových osobních aut v EU za měsíc září
  • Začíná devátý ročník tradiční výstavy luxusních hodinek SEW
  • Pařížská aukční síň Drouot nabídne téměř kompletní kostru vzácného dinosaura. Očekává, že by se mohla prodat za 1,2 milionu eur
  • Slovenský statistický úřad zveřejní zpřesněné údaje o vývoji veřejných financí Slovenska v roce 2022