Ranní check: Fico začne sestavovat vládu, firmy žádají stamiliony na ukrajinské projekty

Strana Směr-SD bude první na tahu při sestavování vlády. Klíčové bude přesvědčit Hlas a k tomu SNS nebo KDH.

Strana Směr-SD bude první na tahu při sestavování vlády. Klíčové bude přesvědčit Hlas a k tomu SNS nebo KDH. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 275. den roku, svátek má Olívie nebo Oliver. V tento den v roce 1997 byla podepsána Amsterodamská smlouva, která změnila předchozí Smlouvu o Evropské unii. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

Vítěz slovenských voleb má dvě možnosti, jak sestavit vládu

Slovenský expremiér Robert Fico jednoznačně zvítězil v sobotních předčasných parlamentních volbách a jako první se pokusí sestavit vládu. Vzhledem k rozložení sil v parlamentu má dvě hlavní možnosti, jak toho dosáhnout. Obě předpokládají účast strany Hlas, která skončila v klání třetí. Její lídr Peter Pellegrini má však také možnost úplně otočit výsledek voleb a vytvořit funkční většinu s odpůrci Fica. Tvrdí, že je zatím vše otevřené.

Axel Springer projevil zájem o Telegraph, o který se zajímá i Křetínský

Německý mediální gigant Axel Springer se zajímá o koupi britské společnosti Telegraph Media Group, která vlastní například noviny Daily Telegraph a Sunday Telegraph. Informoval o tom britský list The Financial Times s odvoláním na zdroj obeznámený se situací. Deník již v polovině září uvedl, že mezi zájemce o firmu Telegraph Media Group patří rovněž český miliardář Daniel Křetínský.

Firmy žádají další stamiliony na ukrajinské projekty

Výrazně větší zapojení českých podniků do obnovy Ukrajiny naráží na nedostatek peněz pro krytí možných rizik spojených s vývozními projekty. Vládou a státní exportní pojišťovnou EGAP v červenci uvolněných 339 milionů korun v pilotním Fondu Ukrajina na plány firem nestačí, žádají další stamiliony. Navrhují například využití programu Covid Plus. Ministerstvo financí je však zdrženlivé. Dosavadní podporu hodlá nejprve vyhodnotit a pak případně rozhodnout o poskytnutí dalších prostředků.

Rusové opět útočili na řadu ukrajinských regionů

Rusko v noci na neděli na různých místech Ukrajiny útočilo raketami, bezpilotními letouny i leteckými bombami. Hromadný dronový úder hlásí úřady v Čerkaské oblasti ve střední části země. Průmyslovou infrastrukturu v Umani, největším městě regionu, zasáhly úlomky bezpilotních letounů. Hořet začala skladiště, zejména ta, v nichž bylo obilí. „Podle předběžných informací zranění utrpěl jeden člověk, byl převezen do nemocnice,“ cituje portál RBK Ukrajina šéfa regionální správy Ihora Taburece.

Stane se dnes:

  • Proběhne tisková konference francouzské energetické společnosti EDF k tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů v Česku.
  • V New Yorku začne soud se zakladatelem zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Samem Bankman-Friedem.
  • Eurostat zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemích Evropské unie za srpen.