Ranní check: Penta bude v realitách expandovat na Západ. Škoda musí zvýšit ziskovost

škoda

škoda Zdroj: Škoda Auto

Dobré ráno!  Dnes je 101. den v roce a svátek má Izabela. V roce 1792 se ve Francii představil nový smrtící stroj. Byla poprvé použita gilotina.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Miliardář Dospiva zamýšlí realitní fond. Penta chce nabrat peníze pro velký nájezd na Západ

Realitní byznys skupiny Penta Investments za poslední roky značně vyrostl. Společnost Penta Real Estate do konce roku 2022 proinvestovala v developerských projektech bezmála 50 miliard korun, koncem loňského roku spravovala aktiva v hodnotě více než 27 miliard korun. Miliardář a spoluvlastník skupiny Marek Dospiva pomýšlí na další růst, jak prozradil v rozhovoru pro E15. Chce tak diverzifikovat nynější realitní portfolio tvořené dvěma trhy: Prahou a Bratislavou.

Korejci míří do elitní čtyřky vývozců zbraní. Soustředí se na střední a východní Evropu

Jižní Korea se postupně stává stále významnějším hráčem na globálním trhu se zbraněmi. Díky moderním technologiím a rychlým dodávkám mohou být korejské zbraně pro řadu zemí zajímavou alternativou k americkým nebo evropským technologiím.

 Škoda musí zvýšit ziskovost, aby se jí vrátily investice do elektromobilů, říká šéf výroby

Škodovka letos sice navýší výrobu, milionové hranice, na kterou má připravené kapacity, ale nedosáhne. Brání jí v tom nedostatek čipů, které si prozatím nedokázala v dostatečném množství obstarat, tak ale i těch dílů, které žádné čipy neobsahují. Automobilce se nedostává například panoramatických střech do vlajkových elektrických modelů Enyaq.

Stane se dnes:

  • Americký prezident Joe Biden přijede na návštěvu Severního Irska a Irska při příležitosti 25 let od podpisu mírové Velkopáteční dohody, která ukončila desetiletí bojů v Severním Irsku.
  • U Zvláštního tribunálu pro Kosovo pokračuje proces s bývalým kosovským prezidentem Hashimem Thaçim, který čelí obžalobě z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v době povstání za nezávislost na Srbsku.
  • Česká národní banka zveřejní devizové rezervy ČNB k 31. březnu a saldo devizových obchodů ČNB k 28. únoru.