Ranní check: Prchala obětovali, SAP ruší místa, minoritáři ČEZ slaví

Marketingový odborník Marek Prchal (24.9.2022)

Marketingový odborník Marek Prchal (24.9.2022) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Andrej Babiš s Markem Prchalem po volbách v roce 2017.
2
Fotogalerie
  • Proběhla poslení televizní debata mezi kandidáty na prezidenta
  • Zaříznutí Prchala v profesní organizaci je pokrytecké. Marketing je za hranou roky
  • Německý SAP zruší tři tisíce pracovních míst. Informoval o tom i českou pobočku
  • Úspěch minoritářů ČEZ. Legislativní rada vládě nedoporučila část novely, která je měla obejít

Dobré ráno! Je sedmadvacátý den roku, svátek má Ingrid. V tento den roku 1944 skončilo obležení Leningradu.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin

✅ Proběhla poslení televizní debata mezi kandidáty na prezidenta

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš se na úvod svého závěrečného duelu na TV Nova shodli a vyzvali k ukončení vzájemných útoků a ke klidnější debatě. Reagovali tak na falešnou zprávu ze čtvrtečního rána o Pavlově údajné smrti. Celá debata patřila mezi ty nejméně konfrontační, na závěr vystoupily i obě manželky kandidátů. Série prezidentských debat na televizních obrazovkách tímto vystoupením končí.

Dnešním dnem začíná druhé kolo prezidentských voleb. Volební místnosti se otevřou ve 14 hodin. 

✅ Zaříznutí Prchala v profesní organizaci je pokrytecké. Marketing je za hranou roky

Marek Prchal byl svými kolegy obětován jako hlavní padouch politického marketingu. Organizace Art Directors Club Czech Republic (ADC) sdružující reklamní profesionály ho vyloučila. Zároveň se v klubu dohodli na sestavení etického kodexu pro politickou reklamu. Podobné gesto ale mělo přijít už před lety. Politický marketing je vychýlený roky a útočí na ty nejnižší pudy.

Tweet dne

Andrej Babiš poradil občanům, jak zbohatnout. Společnost Fortuna se vůči je tweetu vymezila a napsala: „Fortuna je nezávislá, kurzy stanovuje na základě reálné pravděpodobnosti. Ta je v případě vítězství pana poslance aktuálně cca 8 %. Je na každém, zda se na něj rozhodne vsadit. Fortuna nebyla a není součástí holdingu Agrofert.“

✅ Německý SAP zruší tři tisíce pracovních míst. Informoval o tom i českou pobočku

Největší softwarová společnost v Německu ve čtvrtek oznámila, že kvůli restrukturalizaci zruší až tři tisíce pracovních míst, což odpovídá až 2,5 procenta zaměstnanců. Na dotaz, zda se to dotkne i české pobočky SAP, kde pracuje na 2500 lidí, firma zareagovala jen oficiálním vyjádřením. Informační e-maily, které má deník E15 k dispozici, však dorazily i do schránek tuzemských pracovníků. 

✅ Úspěch minoritářů ČEZ. Legislativní rada vládě nedoporučila část novely, která je měla obejít

Minoritní akcionáři skupiny ČEZ uprostřed týdne zpozorněli. Na programu jednání Legislativní rady vlády se totiž ocitl materiál, který má podle hlasů minoritních akcionářů potenciál změnit poměr sil při rozhodování o případném rozdělení polostátní energetiky ve prospěch majoritního akcionáře, tedy státu. Ten by mohl získat schopnost protlačit svůj scénář budoucnosti firmy s menším potřebným podílem akcionářů než doposud. Legislativní rada nicméně přijetí potenciálně kontroverzní pasáže vládě nedoporučila. 

Stane se dnes:

  • Švédský prodejce oděvů H&M zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí a celý finanční rok 2022.
  • První den druhého kola volby prezidenta ČR, ve kterém se utká bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš (ANO).