Německý SAP zruší tři tisíce pracovních míst. Informoval o tom i českou pobočku

Generální ředitel SAP Christian Klein na dnešní tiskové konferenci uvedl, že propouštění je pouze strategickým krokem.

Generální ředitel SAP Christian Klein na dnešní tiskové konferenci uvedl, že propouštění je pouze strategickým krokem. Zdroj: Profimedia

Největší softwarová společnost v Německu ve čtvrtek oznámila, že kvůli restrukturalizaci zruší až tři tisíce pracovních míst, což odpovídá až 2,5 procenta zaměstnanců. Na dotaz, zda se to dotkne i české pobočky SAP, kde pracuje na 2500 lidí, firma zareagovala jen oficiálním vyjádřením. Informační e-maily, které má deník E15 k dispozici, však dorazily i do schránek tuzemských pracovníků. 

SAP rušení pracovních míst odůvodňuje podobně jako nedávno Microsoft – chce se více zaměřit na strategické oblasti růstu a zajistit si budoucí úspěch na vysoce konkurenčním trhu s cloudovými řešeními.

„Organizační změna posiluje záměr společnosti poskytovat co nejvyšší přidanou hodnotu stávajícím i novým zákazníkům v cloudu. Tyto strategické změny povedou k cílenému snížení počtu našich zaměstnanců,“ uvedl v oficiálním vyjádření manažer komunikace SAP pro Česko a Slovensko Dominik Ježek. Konkrétně k české pobočce se ale nijak nevyjádřil. 

Generální ředitel společnosti Christian Klein ve svém e-mailu zaměstnancům dodal, že i když jsou změny nezbytné, není snadné přijímat taková rozhodnutí. Kromě rušení pracovních míst nastane také přeskupení některých týmů v rámci jednotlivých oblastí a společnost se zaměří na příležitosti, u nichž může zajistit ziskový růst.

V dalším e-mailu personální a provozní ředitelka Sabine Bendieková vysvětluje, že je třeba sladit organizaci tak, aby i nadále splňovala ambice firmy. „Proto jsme se rozhodli provést personální změny v některých odděleních, abychom se více zaměřili na naše portfolio a služby, optimalizovali rozmístění a snížili složitost,“ popisuje Bendieková. Nejvíce by tak případné propouštění mohlo zasáhnout oddělení inteligentního řešení pro podnikání, vzdělávání v oblasti SAP technologií a přilákání talentovaných zaměstnanců.

Uvědomuje si současně, že oznámení přichází v časech nestabilní situace globálního hospodářství. „Přestože v této fázi nemůžeme sdělovat podrobnosti vzhledem k probíhajícím konzultacím se sociálními partnery, mohu vás ujistit, že děláme vše, co je v našich silách, abychom včas všechny zaměstnance informovali,“ píše.

Předpokládá, že dotčení pracovníci se o propuštění dozvědí během dalších tří týdnů. V zemích, kde bude muset proběhnout konzultace se sociálními partnery, to bude do konce března, stejnou dobu odhaduje Klein.

Video placeholde
Co je to esport? • Videohub

Během pár hodin po otevření burzy akcie společnosti klesly téměř o tři procenta. V dnešním prohlášení však firma odhaduje, že její letošní provozní zisk dosáhne 8,8 až 9,1 miliardy eur, zatímco v roce 2022 činil osm miliard. Celá restrukturalizace sice bude stát 250 až 300 milionů eur, avšak od roku 2024 si od ní firma slibuje úspory 300 až 350 milionů eur ročně.

Plánované propouštění v posledních týdnech oznámilo více technologických společností, dnes se ke společnosti SAP přidala také technologická firma IBM, která propustí dokonce 3900 zaměstnanců a zbavuje se také některých svých aktiv. Společnost Alphabet, matka Googlu, chce uvolnit dvanáct tisíc míst, Microsoft se rozloučí s deseti tisíci zaměstnanců a Spotify propustí stovky zaměstnanců.