Ranní check: Saúdský fotbal chce do Evropy. České firmy dál věří ChatGPT

Brazilský fotbalista Neymar se představuje fanouškům klubu al-Hilál

Brazilský fotbalista Neymar se představuje fanouškům klubu al-Hilál Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 240. den roku, svátek má Augustýn. V tento den roku 1988 se při letecké přehlídce na americké základně Ramstein v Německu srazily tři letouny, jejich trosky zabily 70 diváků

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Tři týdny v Číně: Tesla je na každém rohu, offline život vymřel, roboti nahrazují lidi

Bývalá nejlidnatější země světa, již nedávno předběhla Indie, se po zdánlivě nekonečně dlouhém pandemickém uzamčení znovuotevřela světu. Ten však o Čínu neprojevuje bůhvíjaký zájem. Turisté se do lidové republiky takřka nevracejí, kufry naopak balí zahraniční investoři, kteří v obavách z hrozícího výbuchu na realitním trhu přesouvají aktiva jinam. Autor této reportáže navštívil zemi na několik týdnů v létě roku 2019, tedy krátce před propuknutím pandemie, a letos v srpnu, pár měsíců po úplném otevření hranic turistům.

✅ Saúdská Arábie chce do fotbalové Ligy mistrů, nakupuje hráče za stamiliony dolarů

Saúdskoarabská fotbalová liga hodlá zahájit jednání o vstupu svých klubů do nejvyšší evropské soutěže. Rijád do sportu investuje stovky milionů dolarů, aby přilákal přední světové hráče, a dostal tak fotbal v zemi na nejvyšší světovou úroveň.

✅ ChatGPT nehloupne, jen se chová jinak. České firmy s ním chtějí pracovat i dál

I přes zprávy o hloupnutí ChatGPT plánuje nadále většina českých firem produkty firmy OpenAI využívat. Údajný propad v kvalitě výstupů jeho nejnovějších verzí 3.5 a 4, na který upozornila studie kalifornských vědců z letošního července, navíc většina z nich nezaznamenala. „Pokud zaměstnanci firem s ChatGPT narazí na problémy, může to být částečně způsobeno špatně zadaným požadavkem a nedostatkem kontextu,“ říká analytik investiční skupiny Miton František Dalecký.

✅ Zásilkovna raketově roste. Jako když se z Polynéských ostrovů stává perla Itálie

Jednou z nejoblíbenějších českých značek se v posledních několika letech stala Zásilkovna. Potvrzuje to nejen její raketový růst, ale také nový průzkum společnosti KPMG zkoumající zákaznickou zkušenost s českými i zahraničními lovebrandy. Jak se společnosti dařilo, jsme se rozhodli ukázat na celkovém počtu doručených zásilek v uplynulých letech. Jakou plochu by balíky zaplnily, kdybychom je vyskládali jeden vedle druhého?

Stane se dnes: 

  • Začíná vojenské cvičení vzdušných sil Odolné nebe 2023. Potrvá do 8. září.
  • Do Prahy přicestuje ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Bude jednat s šéfem české diplomacie Janem Lipavským, mimo jiné o české podpoře ukrajinského mírového plánu nebo o integraci ukrajinských uprchlíků v Česku. Tématem může být i neobsazené místo ukrajinského velvyslance v Praze.
  • Německé železniční odbory EVG oznámí výsledek hlasování odborářů o tom, zda přijmout kompromisní dohodu o mzdách s Deutsche Bahn. Pokud dohodu odmítnou, znamená to časově neomezenou stávku.