Ranní check: Společnosti Meta hrozí miliardové doplacení daně, Commerzbank se vrací do indexu DAX

Společnosti Meta hrozí v Itálii doplacení daně ve výši 870 milionů eur

Společnosti Meta hrozí v Itálii doplacení daně ve výši 870 milionů eur Zdroj: profimedia.cz

Dobré ráno! Je 54. den roku, svátek má Svatopluk. V tento roku 1991 zaniklo Občanské fórum.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Meta Platforms v Itálii hrozí doplacení daně 870 milionů eur

Americké internetové společnosti Meta Platforms v Itálii hrozí doplacení daně 870 milionů eur, tedy zhruba 20,6 miliardy korun. Vyšetřování zahájil soud v Miláně na pokyn Úřadu evropského veřejného žalobce, který vyzval italskou finanční policii a tamní daňový úřad, ať prověří, zda by neměla bezplatná registrace uživatelů podléhat zdanění. Vyšetřovatelé se podle zdrojů domnívají, že bezplatné členství na platformách společnosti Meta je poskytováno výměnou za přístup k údajům uživatelů. Mělo by proto být klasifikováno jako výměna služeb, a tudíž podléhat dani z přidané hodnoty. Společnost Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Valorizace důchodů snížená ve stavu legislativní nouze má u Ústavního soudu šanci

Spor vlády a opozice o snížení mimořádných valorizací důchodů slibuje rekordní sledovanost, zařadí se k nejžhavějším politickým kauzám Ústavního soudu. Týká se téměř tří milionů seniorů nebo invalidů. Podání stížnosti už avizovaly ANO i SPD, krok vlády kritizují i odbory. Soud vezme v potaz jak argument kabinetu o udržitelnosti penzijního systému do budoucna, tak možnou retroaktivitu opatření nebo zásah do zásluhové procentní výměry, k níž se ústavní soudci už v minulosti vyjádřili.

Záběry z vlasteneckého shromáždění a koncert u příležitosti Dne obránců vlasti v Moskvě

Česko patří mezi největší dodavatele vojenské pomoci Ukrajině, uvedl Fiala

Lídři devíti zemí východního křídla NATO jednali ve Varšavě s americkým prezidentem Joem Bidenem a generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem o dalším společném postupu v době ruské invaze na Ukrajinu. Za Českou republiku se jednání zúčastnil premiér Petr Fiala. „Setkání ukázalo jednotu spojenců a velké odhodlání pomoci Ukrajině,“ uvedl po jednání český premiér.

Commerzbank se vrací do elitního německého indexu DAX

Na frankfurtské burze se schyluje k velké rošádě v prestižním burzovním indexu DAX, který měří vývoj cen akcií čtyřiceti největších německých veřejně obchodovaných firem. Ukazatel na konci února opustí z hlediska výše tržní hodnoty vůbec nejvýznamnější firma a nahradí ji tradiční německý finanční dům.

Stane se dnes:

  • Premiér Petr Fiala na návštěvě Spojených arabských emirátů. Navštíví zbrojařský veletrh IDEX a poté se setká s prezidentem Muhammadem bin Zajdem Nahajánem a místopředsedou vlády Mansúrem bin Zajdem Nahajánem.
  • Český ministr zahraničí Jan Lipavský vystoupí na Valném shromáždění OSN s projevem na podporu Ukrajiny.
  • Soud vynese verdikt v případu bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina, který čelí v Los Angeles obžalobě ze sexuálního zneužití a napadení žen.