Ranní check: Tchajwanské investice v Česku budou větší, než se čekalo

Dobré ráno! Je 110. den roku, svátek má Rostislav. V tento den v roce 1999 se přestěhoval německý Spolkový sněm z Bonnu zpět do Berlína. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Tchaj-wan v Praze spouští první mezinárodní čipové centrum. V Česku brzy otevře další dvě

Investice Tchaj-wanu do polovodičových center v Česku nakonec budou větší, než se původně čekalo. Tchajwanský polovodičový výzkumný institut (TSRI) provozovaný tamní vládou v Praze letos v září otevře své první mezinárodní tréninkové centrum na návrh čipů. To doplní již oznámené centrum pro výzkum čipových dodavatelských řetězců a připravované centrum návrhu čipů v Brně.

✅ Facebook, TikTok a další musejí ukázat, kdo a jak inzeruje. Transparentnost jim zatím nejde

Nařízení o digitálních službách (známému pod zkratkou DSA) se věnujeme na těchto stránkách hodně, protože jde o přelomovou legislativu, která má v celé EU „zkrotit“ platformy jako Facebook, Instagram, YouTube, TikTok nebo X. Přináší pro ně celou řadu povinností, které by měly hlavně široké veřejnosti, ať již běžným uživatelům, akademickým výzkumníkům, nebo neziskovým organizacím pomoci se dozvědět, jak fungují a jaký vliv mají na společnost.

✅ Kdy nakoupíte bitcoin u českých bank? Kryptoměny dávají vzpomenout na kauzu kultury kriplů

V Česku by se mohlo brzy odehrát volné pokračování jednoho z nejzajímavějších byznysových příběhů letošního roku.

✅ Odbory si nepřejí Royal Mail vlastněnou cizinci. Labouristé prý jsou ke Křetínskému vstřícnější

Zájem českého miliardáře Daniela Křetínského o převzetí skupiny International Distribution Services (IDS) budí velkou pozornost britských politiků i odborářů. Odmítavě se ke koupi vlastníka tradiční poštovní společnosti Royal Mail staví například Odborový svaz zaměstnanců v komunikacích. Nabídce Křetínského by údajně naopak mohli být nakloněni zatím ještě opoziční labouristé.

Stane se dnes:

  • Začínají indické parlamentní volby, které potrvají až do 1. června. Favoritem hlasování, k němuž je pozvána téměř miliarda voličů, je strana premiéra Naréndry Módího.
  • Pokračuje řádná schůze Sněmovny. Poslanci by v úvodním kole měli projednat novelu energetického zákona, změny v kárných řízeních se soudci, státními zástupci a exekutory a případně pravidla pro lobbování.