Ranní check: V šedé ekonomice mizí bilion korun ročně. Baterie z enyaqů pohánějí farmy

Škoda Enyaq 80iV

Škoda Enyaq 80iV Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 291. den roku, svátek má Lukáš. V tento den roku 1989 odstartovala sonda Galileo do vesmíru.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ V šedé ekonomice mizí bilion korun ročně. Pohybují se v ní domácnosti i velké podniky

Šedá ekonomika letos v Česku spolyká čtrnáct procent hrubého domácího produktu a poprvé svým objemem překročí hranici jednoho bilionu korun. Chystaná vládní úsporná opatření mohou situaci v příštích letech zhoršit. Vyplývá to ze studie Informal Economy in Czech Republic 2023, kterou si zadala karetní společnost Visa.

✅ SHIFTS23: Evropa investovala do obnovitelných zdrojů příliš brzo, řekl Křetínský

Přestože život v časech klidu nám není souzený, jak výstižně hodnotí současnou situci ve světe americký akademik Russel Mead, jsou tady různé způsoby, jak na současnou situaci reagovat. Jaké? To je tématem největší investiční konference v Česku SHIFTS23, kterou e15 zorganizovala pro každého, kdo se hodlá z momentálních změn naučit těžit v životě i v podnikání a prosperovat. Mezinárodní konference SHIFTS23, kterou e15 pořádá ve spolupráci s J&T Bankou, začala.

✅ Baterie z enyaqů už pohání zeleninové a mléčné farmy. ČEZ a Škoda Auto expandují do zahraničí

Energetická společnost ČEZ a Škoda Auto naplno rozjíždějí obchod s bateriemi z elektromobilů Enyaq. Z akumulátorů, které nesplňují přísné požadavky pro využití v elektromobilu nebo které do budoucna vzejdou z ojetých e-aut, vyrábí bateriová úložiště. Ze spolupráce, kterou giganti české ekonomiky oznámili v polovině roku, už vzešly první kontrakty. Dvacet bateriových systémů nakoupily zemědělské či průmyslové podniky v Nizozemsku, šestice jich putuje k tuzemským zákazníkům.

✅ Biden potřebuje zažehnat požár na Blízkém východě. Už tak ho plně zaměstnávají Čína a Rusko

Riziko vzplanutí širšího konfliktu na Blízkém východě přichází v době, která se Washingtonu nejméně hodí. V posledních letech svou vojenskou pozornost soustředil stále více na vzmáhající se Čínu a region jihovýchodní Asie. Ruský vpád na Ukrajinu ho přiměl nasadit více sil do Evropy a směrovat do napadené země významnou zbrojní pomoc. Nyní se Bílý dům musí zaměřit na pomoc Izraeli a teoreticky se připravovat na konfrontaci s Íránem a jeho spojenci.

Stane se dnes: 

  • Jednání vlády: Bude jednat o dalším posílení pracovní migrace do Česka nebo o vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu.
  • Europoslanci budou hlasovat o novém místopředsedovi Evropského parlamentu na místo slovenského europoslance Michala Šimečky.
  • Teplárny České Budějovice a ČEZ zahájí zkušební provoz horkovodu z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic.