Ranní check: Vasky koupily značku Botas, Čína může na Ukrajině sehrát zásadní roli

Václav Staněk, zakladatel firmy Vasky.

Václav Staněk, zakladatel firmy Vasky. Zdroj: Vasky

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Číně. (5.4.2023)
Prodej Botas Vaskám je dokončen
3
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 96. den roku, svátek má Vendula. V tento den v roce 1917 Spojené státy americké vstoupily do první světové války.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Vasky koupily padlého konkurenta Botas. Výrobu přesunou a ve Skutči plánují rozjet šicí dílnu

Zlínská obuvnická firma Vasky koupila značku Botas, která je od letoška v likvidaci. Společnost Vasky, která na nákup svého konkurenta vybrala peníze prostřednictvím slev, koupila pouze ochrannou známku Botas a veškeré výrobní zařízení, aby mohla ihned navázat na předchozí výrobu.

Zakladatel společnosti Vasky Václav Staněk na konci března E15 sdělil, že o závod zájem nemá, protože v plánu má výrobu případně přesunout. Ve Skutči, kde se Botas vyráběly, chce ovšem rozjet alespoň šicí dílnu a část pracovních míst tam zanechat.

✅ Kellnerův odkaz. Rodinná nadace pošle půl miliardy na stavbu onkologického centra

Nadace The Kellner Family Foundation poskytne dar ve výši 500 milionů korun na vybudování Vědeckého a diagnostického onkologického centra. Rodinná nadace uzavřela smlouvu s Fakultní nemocnicí v Motole a ministerstvem zdravotnictví. Na stavbu výzkumného pracoviště bude poskytnuto 300 milionů. Zbytek peněz je určený na podporu vědecké činnosti.

✅ Čína může na Ukrajině sehrát zásadní roli, řekl Macron při návštěvě Pekingu

Francouzský prezident Emmanuel Macron zahájil třídenní návštěvu Číny. Od čtvrtečního setkání s prezidentem Si Ťin-pchingem si slibuje posun v řešení konfliktu na Ukrajině. Během vyjednávání, při němž ho doprovodí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, chce řešit také obchodní otázky.

✅ Na sto tisíc hypoték čeká úrokový šok. Část dlužníků pustí své investiční byty

Udržet investiční byt financovaný hypotékou se letos pro spoustu českých domácností může ukázat jako příliš velký luxus. Zhruba na stovku tisíc z nich dolehne úrokový náraz vyvolaný refixací hypoték. Ty byly většinou pořízeny v roce 2018, kdy sílil fenomén nákupu investičních bytů a hypoteční sazby byly oproti současnosti třeba jen třetinové. Kombinace drahého úvěru a rostoucích životních nákladů může přimět část majitelů nejen investičních bytů k prodeji. 

Stane se dnes:

  • Francouzský prezident Emmanuel Macron je spolu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou druhým dnem na návštěvě Číny.
  • V Pekingu se sejdou k jednání vyslanci Saúdské Arábie a Íránu. Jde o první formální setkání vysokých diplomatů obou zemí za více než sedm let.
  • V Moskvě bude jednat ruský prezident Vladimir Putin se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem o svazovém soustátí.