Kellnerův odkaz. Rodinná nadace pošle půl miliardy na stavbu onkologického centra

Nadace rodiny Kellnerovy dá 500 milionů korun na vybudování a provoz výzkumného a diagnostického onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol.

Nadace rodiny Kellnerovy dá 500 milionů korun na vybudování a provoz výzkumného a diagnostického onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol. Zdroj: Twitter

Nadace The Kellner Family Foundation poskytne dar ve výši 500 milionů korun na vybudování Vědeckého a diagnostického onkologického centra. Rodinná nadace uzavřela smlouvu s Fakultní nemocnicí v Motole a ministerstvem zdravotnictví. Na stavbu výzkumného pracoviště bude poskytnuto 300 milionů. Zbytek peněz je určený na podporu vědecké činnosti.

„Do společnosti Sotio, která se vývoji léčiv proti zhoubným nádorům věnuje už přes 10 let, PPF investovala desítky miliard. Vznik moderního onkologického centra v Praze, v jehož rámci by fungovalo i špičkové vědecké pracoviště, bylo něco, co si Petr velmi přál,“ řekla Renáta Kellnerová. Výzkumné centrum bude ve svém názvu užívat jméno Petra Kellnera.

Nadace rodiny Kellnerových se prevenci rakovinových onemocnění věnuje dlouhodobě. Sotio společně s PPF iniciovaly zapojení Česka do Indexu připravenosti na léčbu rakoviny každoročně připravovaného vydavatelstvím týdeníku Economist. Nadace PPF také podporuje vznik mobilní aplikace Preventivka.

„Je to doposud největší dar soukromého subjektu ve prospěch České republiky,“ komentoval premiér Petr Fiala. „Věřím, že napomůže s léčbou rakoviny a bude i dobrým příkladem pro další spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem,“ dodal. 

Do firmy Sotio investuje skupina PPF každoročně stovky milionů korun. Podle šéfa firmy Radka Špíška je letošní rok pro společnost zásadním milníkem, který do značné míry rozhodne o tom, jak to s firmou dál bude. „Pokud jde o vývoj nových léků, cesta od objevu nadějné látky v laboratoři až po uvedení na trh trvá 8 až 12 let, než se projde všemi fázemi klinického hodnocení,“ řekl Špíšek v rozhovoru pro E15 letos v únoru.

„Ale jednoznačně máme podporu jak od rodiny, tak od managementu PPF ve smyslu, že projekt Sotio pokračuje dál. Pan Kellner byl do projektu do projektu nadšený, měl k Sotiu velmi blízko a účastnil se i poměrně detailních schůzí a bavilo ho to. Těch deset let, kdy se o to intenzivně zajímal, se těžko rychle dohání. Pan Šmejc i rodina mají ambici pochopit problematiku Sotia, ale bude trvat tak dva roky, než se jim to podaří,“ dodal Špíšek.

O rodině Kellnerových se v posledních dnech mluví také v souvislosti s vyšetřováním tragické smrti Petra Kellnera na Aljašce. Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová se prostřednictvím žaloby domáhá toho, aby soud na Aljašce prošetřil okolnosti tragické smrti miliardáře a dalších čtyř lidí při nehodě vrtulníku přede dvěma lety.

Dar rodiny Kellnerových je největším soukromým darem České republice v historii. Přichází dva roky poté, co Katarína a Ondřej Vlčkovi založili nadaci, do které vložili 1,5 miliardy korun. Za peníze mimo jiné vybudují dětský hospic a paliativní středisko. 

Poslechněte si podcast s manželi Vlčkovými >>>