Ranní check: Vedení Prahy má program, rusko-čínské spojenectví je v ohrožení

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 178. den roku, svátek mají Ladislav a Ladislava. V tento den v roce 1967 byl uveden do provozu první bankomat.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších události posledních hodin.

✅ Vedení Prahy po čtvrt roce schválilo program

Po více než čtvrt roce od zvolení představila nová pražská koalice Bohuslava Svobody (ODS) své programové prohlášení. V mnoha oblastech vychází z připravených projektů z minulého volebního období, ambiciózní plány má koalice například v oblasti dopravy nebo bydlení.

✅ Aston Martin se vrhne na výrobu elektromobilů

Britská automobilka Aston Martin dosáhla dohody s americkým výrobcem elektromobilů Lucid. Američané získají 3,7 procent akcií Aston Martinu, ten naopak získá přístup ke komponentům elektrického pohonu od Lucidu.

✅ Rusko-čínské spojenectví je v ohrožení

Čína v reakci na víkendový pokus o puč v Rusku oficiálně vyjádřila Kremlu podporu ve snaze chránit stabilitu země. Peking ale dlouho mlčel a vyjádřil se až v okamžiku, kdy se situace kolem vzpoury Jevgenije Prigožina uklidnila. Čínu zřejmě dění v Rusku silně zneklidnilo a váhá, zda prezident Vladimir Putin dokáže vše ukočírovat, míní odborníci.

Poslední diktátor v Evropě:

Video placeholde
Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše • Videohub

✅ Akcionáři ČEZ dostanou rekordní dividendu

Akcionáři polostátní energetické skupiny ČEZ v pondělí hlasovali o dosud historicky nejvyšší dividendě. Po návrhu ministerstva financí, které kontroluje bezmála 70 procent akcií ČEZ, si akcionáři přijdou na 145 korun za kus cenného papíru. Energetický gigant by tak na dividendách rozdal 78 miliard korun, což odpovídá plné hodnotě čistého zisku za loňský rok.

✅ Prigožin po odmlce promluvil

Šéf ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin po odmlce zveřejnil na komunikační platformě Telegram audionahrávku. V ní podle Reuters uvedl, že cílem nedávného tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení, ale že tento odpor ukázal na závažné problémy v Rusku.

Stane se dnes

  • Ministr dopravy Kupka (ODS) představí desetiletý plán výstavby dopravní infrastruktury
  • Tomáš Čupr startuje nový investiční fond TCF Capital
  • Automobilka Rolls-Royce představí svůj první elektromobil nazvaný Spectre
  • Soud vynese verdikt v kauze podvodů při testech s emisemi nad bývalým šéfem automobilky Audi Rupertem Stadlerem