Ranní check: Vkusno i točka chystá expanzi do Kazachstánu, teplé počasí nahrává evropské energetice

Řetězec Vkusno i točka nahradil v Rusku McDonald’s, který se ze země po začátku války na Ukrajině stáhl

Řetězec Vkusno i točka nahradil v Rusku McDonald’s, který se ze země po začátku války na Ukrajině stáhl Zdroj: Profimedia

  • Zaměstnanci berlínské Tesla gigafactory si stěžují na pracovní podmínky
  • Vkusno i točka chce expandovat do Kazachstánu
  • Rusko-běloruské cvičení budí obavy
  • Teplé počasí nahrává evropské energetice

Dobré ráno! Je osmnáctý den roku, svátek má Vladislav. V tento den se v roce 2007 přehnal přes Evropu orkán Kyrill, 47 lidí zahynulo, milión z nich se ocitl bez proudu. Škoda byla vyčíslena na 10 miliard dolarů.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Zaměstnanci berlínské Tesla gigafactory si stěžují na pracovní podmínky

Americký výrobce elektromobilů Tesla se dostal pod palbu ostré kritiky v Německu, kde v minulém roce otevřel svou první evropskou továrnu. Zaměstnanci takzvané Gigafactory 4, která se nachází poblíž Berlína, si podle německé odborové organizace IG Metall stěžují na otřesné pracovní podmínky. Tesla v závodě zaměstnává více než 8500 lidí z celé Evropy včetně Čechů.

VIDEO: Záznam z jízdy tahače Tesla Semi na vzdálenost cca 500 mil

Video placeholde
• Tesla

✅ Vkusno i točka chce expandovat do Kazachstánu

Ruský řetězec rychlého občerstvení Vkusno i točka, v překladu Chutně a tečka, usiluje o expanzi do Kazachstánu. Síť restaurací, která původně patřila McDonald’s, chce využít toho, že se americký gigant počátkem ledna stáhl i z této středoasijské země. Není však jisté, že uspěje.    

✅ Rusko-běloruské cvičení budí obavy

Krátce před prvním výročím války na Ukrajině se čeká na další výraznější kroky obou stran. Kyjev hovoří o tom, že Kreml připravuje novou ofenzivu. Společné cvičení ruských a běloruských sil vzbuzuje obavy ze zapojení Minsku. Šíří se i zvěsti o mobilizačních plánech autokrata Alexandra Lukašenka. Podle mnohých názorů by však odvody skončily velkým neúspěchem – úprky ze země, dezercemi, nebo dokonce protivládními nepokoji.    

Teplé počasí nahrává evropské energetice

Velkoobchodní ceny energií už měsíc klesají. Roční dodávka elektřiny na referenční německé burze za poslední měsíc zlevnila o sto eur na zhruba 170 eur za megawatthodinu a plyn je nyní dokonce nejlevnější za více než rok. Měsíční kontrakt plynu na klíčové rotterdamské burze se v pondělí dal sjednat za méně než 55 eur za megawatthodinu, což je přibližně o 60 procent méně než před měsícem.      

Stane se dnes:

  • Pokračuje zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci zvolí nástupce místopředsedkyně Evy Kailiové, kterou v prosinci zbavili funkce po jejím zatčení kvůli podezření z korupce
  • Japonský soud vynese verdikt v případu tří bývalých vysokých představitelů firmy TEPCO, provozující jadernou elektrárnu Fukušima, kteří byli soudem nižší instance zproštěni viny v souvislosti s poškozením elektrárny při cunami v roce 2011
  • Předvolební debata na Deníku s prezidentskými kandidáty Petrem Pavlem a Andrejem Babišem