Tesla čelí kritice. Zaměstnanci berlínské gigafactory si stěžují na pracovní podmínky

Zaměstnanci Tesly v berlínské Gigafactory 4 si stěžují na nevhodné pracovní podmínky.

Zaměstnanci Tesly v berlínské Gigafactory 4 si stěžují na nevhodné pracovní podmínky. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Gigafactory Tesly u Berlína
Spojování podvozku a baterií s karoserií
Šéf Tesly a jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk
4
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla se dostal pod palbu ostré kritiky v Německu, kde v minulém roce otevřel svou první evropskou továrnu. Zaměstnanci takzvané Gigafactory 4, která se nachází poblíž Berlína, si podle německé odborové organizace IG Metall stěžují na otřesné pracovní podmínky. Tesla v závodě zaměstnává více než 8500 lidí z celé Evropy včetně Čechů. 

Dlouhé a časté přesčasy o víkendech, stresující prostředí a celkově nadměrná pracovní zátěž. V létě je ve výrobní hale příliš horko a v zimních měsících zase nesnesitelný chlad. Tak popisují práci v Gigafactory 4 tamní zaměstnanci. Ředitelka IG Metall pro Berlín, Sasko a Braniborsko Irene Schulzová navíc upozorňuje, že řada z nich se bojí o těchto problémech s odbory otevřeně mluvit, protože mají se svým zaměstnavatelem podepsanou dohodu o mlčenlivosti. 

Tesla se k obviněním dosud nevyjádřila a IG Metall se obává, že bude velmi obtížné navázat se společností dialog. „Víme, že Tesla ani ve Spojených státech není firmou, která by se snažila budovat úzké vztahy s odbory. To je nám velice líto, protože v Německu máme zcela odlišnou tradici,“ podotýká Schulzová. 

Kdo je šéf Tesly Elon Musk:

Video placeholde
• Videohub

Aférou se už začali zabývat také někteří němečtí politici a vyzvali americkou automobilku k nápravě. „Německá ekonomika je postavená na konstruktivním a sociálním partnerství mezi zaměstnavateli a odbory. Každý, kdo tohle nechápe, si možná vybral špatné místo k investování,“ míní poslankyně spolkového sněmu za sociální demokraty Cansel Kiziltepeová. Politička zároveň upozornila, že Tesla je jediný výrobce automobilů v Německu, který nemá s odboráři uzavřenou kolektivní smlouvu. „Nyní vidíme, kam to vede – k přetěžování pracovníků, nejistotě a špehování ze strany manažerů,“ tvrdí Kiziltepeová. 

Místopředseda poslaneckého klubu strany Zelených Andreas Audretsch zase požaduje, aby se obviněními začal zabývat nejvyšší management Tesly. „Elon Musk by se měl k této kauze postavit transparentním způsobem a v případě potřeby zjednat nápravu,“ uvedl Audretsch pro deník Handelsblatt.           

V podobném duchu se vyjádřil též braniborský ministr pro hospodářství Jörg Steinbach a připomněl zaměstnancům, že v případě konfliktu se zaměstnavatelem jim odborový svaz zdarma poskytne poradenství v oblasti pracovního a sociálního práva. „Mohou se rovněž v případě problémů obrátit na podnikovou radu,“ dodal Steinbach.

Tesla zprovoznila závod v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína za velké mediální pozornosti loni v březnu po dvou letech od zahájení výstavby. Slavnostního otevření továrny se tehdy zúčastnili spolkový kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck či braniborský premiér Dietmar Woidke. 

Šéf Tesly Elon Musk sliboval, že Gigafactory 4 bude produkovat až půl milionu vozidel ročně a vytvoří 12 tisíc pracovních míst. Továrna současně představuje konkurenci pro německý automobilový koncern Volkswagen, s nímž Tesla soupeří o to, kdo ovládne evropský trh s elektromobily.