RANNÍ PŘEHLED: Apple zvýšil svůj zisk o více než 60 procent, Biden se chystá do Evropy

Šéf společnosti Apple Tim Cook

Šéf společnosti Apple Tim Cook Zdroj: Reuters

Šéf společnosti Apple Tim Cook
Šéf společnosti Apple Tim Cook
Šéf společnosti Apple Tim Cook
Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill po příletu do Říma.
Prezident USA Joe Biden s manželkou Jill.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Apple zvýšil zisk

Americká technologická společnost Apple zvýšila ve fiskálním třetím čtvrtletí svůj čistý zisk o více než 62 procent na 20,6 miliardy dolarů, tedy asi 453,9 miliardy korun. Čelí však problémům v dodavatelském řetězci, kvůli kterým přišla firma za kvartál o šest miliard na tržbách. Šéf společnosti Tim Cook očekává, že v tomto čtvrtletí bude dopad těchto problémů ještě horší. Akcie firmy po ukončení obchodování výrazně oslabují.

Další Tesly pro Hertz

Autopůjčovna Hertz se nedávno ukázala světu svou objednávkou na sto tisíc kusů elektroaut Tesla. Americká společnost by však mohla do tří let tuto objednávku ještě rozšířit, a to na celkem 150 tisíc kusů. Podmíněno je to dle vyjádření podniku tím, že partnerství s automobilkou Tesla bude pokračovat úspěšně. Zároveň však autopůjčovna Hertz uvedla, že toto případné rozšíření vozového parku může ovlivnit globální nedostatek čipů a další omezení.

Daimler snížil prodejní plány

Jeden z největších výrobců automobilů světa německý Daimler snížil do budoucna prodejní plány u svých automobilů. Děje se tak kvůli přetrvávajícímu nedostatku čipů. I přes menší dodávky v následujících měsících se podle Bloombergu očekává, že narozdíl od svého konkurenta v podobě Volkswagenu, oznámí Daimler meziroční růst zisků.

Z trhů a burz

Americké akcie zpevnily. Dobré hospodářské výsledky firem, například podniků Caterpillar a Merck, pomohly zmírnit obavy ze zpomalení hospodářského růstu. Akcie společností Tesla, Apple a Amazon vyhnaly index technologického trhu Nasdaq na rekord. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes stoupl o 0,68 procenta a uzavřel obchodování na 35.730,48 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,98 procenta na 4596,42 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, posílil o 1,39 procenta na 15.448,12 bodu.

Tweet dne

Americký miliardář Elon Musk na svém twitterovém účtu uvedl, že přemýšlí o založení nové univerzity v Texasu. Dostojí druhý nejbohatší člověk planety svému slovu nebo jde jen o náhodný tweet?

Stane se dnes

  • Americký prezident Joe Biden zahájí svou druhou zahraniční cestu od nástupu do Bílého domu setkáním s papežem Františkem ve Vatikánu. Následně se v Římě v sobotu a v neděli zúčastní summitu lídrů ekonomicky vyspělých zemí sdružených ve skupině G20
  • Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad vývoje ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí. Podle odhadů analytiků hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 2,8 až 3,4 procenta. 
  • Sejm, dolní komora polského parlamentu, do čtvrteční noci debatoval v prvním čtení o návrhu zákona zakazujícího shromáždění a pochody na podporu práv sexuálních menšin, označovaných zkratkou LGBT. O předloze, kterou se snaží prosadit ultrakonzervativní nadace Život a rodina, mají poslanci hlasovat odpoledne