Ranní přehled podle Bloombergu: Ohrožení německé vlády, Johnson na koni a podvody v Morgan Stanley

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Zatajované ztráty

Americká investiční banka Morgan Stanley propustila nebo poslala na nucenou dovolenou nejméně čtyři své obchodníky se zahraničními měnami poté, co vyšlo najevo, že maskovali své ztráty ve výši až 140 milionů dolarů, uvádějí informované zdroje Bloombergu. Banka podvody, které se měly týkat měn rozvíjejících se trhu, vyšetřuje.

Konzervativci vedou

Spotřebitelská nálada ve Velké Británii je před blížícími se volbami na nejnižší úrovni před hlasování od roku 2010, které probíhalo ve stínu finanční krize. Situace si dále vyvíjí ve prospěch konzervativců, kterým ostře sledovaný předvolební průzkum agentury YouGov přisuzuje zisk 43 procent hlasů a pohodlnou většinu v dolní komoře britského parlamentu. Labouristé s odhadovanými 32 procenty výrazně ztrácejí. Migrace do Británie z ostatních zemí EU za posledních 12 měsíců do června klesla na nejnižší úroveň od roku 2003.

Překvapivá návštěva

Americký prezident Donald Trump u příležitosti svátku Dne díkůvzdání přiletěl za americkými vojáky v Afghánistánu. Během neohlášené návštěvy se sešel také se svým afghánským protějškem Ašrafem Ghaním. Trump také oznámil obnovení rozhovorů s hnutím Tálibán, které podle jeho slov usiluje o příměří.

Vláda v ohrožení

Dění v německé sociální demokracii ohrožuje celou vládu kancléřky Angely Merkelové. SPD si dnes volí nové vedení a jeden z favoritů, bývalý šéf státní pokladny Norbert Walter-Borjans, slibuje v případě svého vítězství vystoupit z vládní koalice. Ve straně se totiž množí hlasy, že spolupráce s křesťanskými demokraty partaj poškozuje v očích voličů.

Očekávané události

Asijské akcie v poslední den obchodování tohoto měsíce ztrácely, největší propad zaznamenala burza v Hongkongu. V Evropě se očekávají čerstva data o francouzské a italské ekonomice, zveřejněna budou míra inflace v eurozóně a data o německé nezaměstnanosti.