Krach zemědělské mise. Toman má pochyby ohledně spolupráce s Rusy

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman Zdroj: Michael Tomeš

Ministr zemědělství Miroslav Toman
Na moskevském letišti Šeremeťjevo čekala česká vládní delegace zhruba deset hodin
Mezinárodní letiště Šeremeťjevo v Moskvě, kde čekala česká delegace na přelet do Kazaně zhruba deset hodin.
Mezinárodní letiště Šeremeťjevo v Moskvě, kde čekala česká delegace na přelet do Kazaně zhruba deset hodin.
Vládní airbus nakonec povolení dostal až ve chvíli, kdy už posádka nemohla kvůli bezpečnostním předpisům odstartovat.
10
Fotogalerie

Podnikatelská mise organizovaná českým ministerstvem zemědělství v Rusku skončila předčasně. Tamní úřady neumožnily ve středu přelet z Moskvy do Kazaně v plánovaném čase, rezort proto rozhodl o odvolání zbytku pětidenního programu. Téměř dvě desítky podnikatelů, dále zástupci Potravinářské komory či Státní veterinární správy se vrátili do Prahy.  

Delegace z Česka měla ve středu přeletět z Moskvy do Kazaně, kde mělo proběhnout jednání s představiteli Tatarstánu. Po příjezdu na letiště v Moskvě ale následovalo zhruba desetihodinové čekání. „Bohužel ruská strana i přes předchozí ujištění nedodržela dohodu a neumožnila letadlu s delegací vnitrostátní přelet do Kazaně,“ sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Jsem zklamaný o to víc, že jsem osobně vnímal velký zájem podnikatelů o spolupráci, jak z české, tak ruské strany,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Jednání ruských úřadů podle něj způsobuje znepokojení nad vzniklou situací, která vyvolává otázky nad skutečným zájmem ruské strany o vzájemnou spolupráci. Situaci chce podle informací deníku E15 řešit s ruským velvyslancem.

„Jde o špatný signál vůči Česku a zejména českým podnikatelům, kteří s partnery v Ruské federaci obchodují. Negativní dopad může mít tato situace pro rozvoj obchodu na obou stranách,“ řekl pro E15 předseda představenstva Komory pro hospodářské styky se SNS František Masopust.

Zrušení cesty by mohlo podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) vyústit ve zhoršení vztahů mezi Českem a Ruskem. „Mohu se domnívat, že za tím může být reakce Ruska na aktuální vývoj našich vztahů. Nicméně oficiální verze je, že došlo k administrativním problémům, které nebylo možné vyřešit,“ uvedl.

Situaci řeší i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Sbíráme veškeré informace o důvodech, proč nebylo naše letadlo puštěno na vnitrostátní let v Rusku. Zatím jsme oficiální stanovisko z ruské strany nedostali,“ řekl Petříček. „V tuto chvíli nechci spekulovat o dalších krocích,“ doplnil.

Ruská ambasáda na dotazy E15 nereagovala. Předseda tatarstánské obchodní a průmyslové komory Šamil Agejev připisuje neumožnění přeletu pouze "špatně vyřízeným odletovým dokumentům". "Proto došlo k technickému zdržení, kvůli celnici. Pouze to je důvodem. Byli jsme plně připraveni," řekl ruské státní tiskové agentuře TASS.

Ruskými médii nyní rezonuje výroční zpráva české Bezpečnostní informační služby za rok 2018, která byla zveřejněna v úterý. Podle ní operují v Česku všechny ruské tajné služby a jejich cílem je manipulovat rozhodovací procesy na všech úrovních státní správy. BIS také zmínila, že dlouhodobým bezpečnostním problémem je naddimenzovaná velikost ruské ambasády v Česku. Ruská agentura Ria například informuje, že „česká kontrarozvědka obvinila Rusko z agresivní špionáže“.

Další kauzou vzbuzující kontroverze je památník vlasovců, který chce vybudovat starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). To se nelíbí ruskému velvyslanectví v Praze.

Pětidenní mise začala v pondělí a měla skončit v pátek. Zúčastnily se jí potravinářské, zemědělské i technologické společnosti z Česka. V pondělí jednal ministr Toman se svým ruským protějškem Dmitrijem Nikolajevičem Patruševem a gubernátorem Orlovské oblasti Andrejem Evgenijevičem Klyčkovem.

„Pro české zemědělce a potravináře je Rusko zajímavé nejen z důvodů dodávek potravin. Samozřejmě na dovoz určitého segmentu potravin do Ruska je embargo,“ uvedl nedávno ohledně mise v Rusku ministr pro E15. Embargo se vztahuje především na dovoz masa a masných výrobků, mléka a mléčných výrobků ze zemí Evropské unie včetně Česka. „Sankce nebudou trvat donekonečna, musíme udržovat kontakty a pomoci podnikatelům, kteří mají zájem a na které se sankce nevztahují,“ dodal Toman.