Akcie ECM poskočily, Janků chce prodat osm projektů

ECM Real Estate Investments

ECM Real Estate Investments Zdroj: ctk

Akcie realitní společnosti ECM, která je od května v insolvenci, při ranním obchodování vzrostly o více než 21 procent na 35,96 korun. Burza pak dočasně obchodování s emisí pozastavila.

Růst akcií způsobilo prohlášení majoritního majitele ECM Milan Janků, že navrhuje prodat celkem osm započatých projektů a pět jich dokončit. „Podmínkou samozřejmě je, abychom na dokončení sehnali kapitál,“ přiznal Janků. Mezi pěti projekty, které by chtěl dotáhnout do konce, je například budova City Epoque na pražské Pankráci.

Janků kromě peněz nabízí věřitelům akcie firmy, ti ale o jeho záměrech pochybují. Přesto Janků věří, že jeho firma navzdory miliardovým dluhům přežije. Věřitelům chce navrhnout, aby si vzali 55 procent akcií firmy ECM REI AG.

Celkové dlouhodobé závazky ECM činí 165,9 milionu eur, tedy přes čtyři miliardy korun.Většinu z dluhu tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací, což navrhují i Česká spořitelna a Volksbank CZ, zatímco Glancus Investments prosazuje konkurz.