Američané kupují ve velkém české nemovitosti, utratili 25 miliard

Corso Court

Corso Court Zdroj: Skanska

Na prvním místě investorského žebříčku do realit se v Česku umístily fondy ze Spojených států. Předčily německé i tuzemské investory.

Investoři z USA se loni postarali zhruba o třetinu z investic do tuzemských komerčních nemovitostí typu kancelářských a obchodních center nebo skladů. Celkový investiční objem podle dat poradenské společnosti CBRE vyskočil meziročně o 40 procent na 2,8 miliardy eur, tedy podle aktuálního kurzu na 76 miliard korun.

Americké fondy a investiční banky typu Goldman Sachs nebo Morgan Stanley byly aktivní v celém regionu střední a východní Evropy. Do jedné transakce realitní investoři ze Spojených států dali v průměru 160 milionů eur.

Právě Goldman Sachs a američtí hoteliéři Highgate Hotels koupili celoevropské portfolio hotelů značky K+K, které zahrnuje rovněž dvě nemovitosti v Praze. V obchodu se protočily stovky milionů eur. V další transakci prodal developer Skanska Property americké společnosti Invesco za 55 milionů eur nové kancelářské centrum Corso Court v Praze-Karlíně.

Nakupovali i Němci

Druhým největším nákupčím tuzemských podnikatelských realit byli Němci. Například skupina Union Investment dala za pražské obchodní centrum Palladium 565 milionů eur. Ještě nikdo nikdy víc za jedinou budovu v Česku víc nezaplatil.

„Silná expanze, kterou zažívají maloobchodní prodejci v celém regionu soudě podle jejich tržeb, bude i nadále přitahovat zájem investorů,“ uvedl Peter Wojtusiak, investiční specialista ze CBRE.

Letošní objem velkých realitních obchodů proto podle konzultantů nenaznačuje žádné zpomalení. Jediným rizikem je, že kvůli slabší výstavbě nových administrativních center nebude co kupovat.