Americký gigant TPG koupil české sklady. Další miliardové investice v Česku chystá

Areál společnosti Contera v Teplicích.

Areál společnosti Contera v Teplicích. Zdroj: Contera

Areál společnosti Contera v Ostravě.
Areál společnosti Contera v Říčanech u Prahy.
Jedním z nájemců ve skladech společnosti Contera v Ostravě je velkoobchod s reklamním textilem Adler.
Jedním z nájemců ve skladech společnosti Contera v Ostravě je velkoobchod s reklamním textilem Adler.
Jedním z nájemců ve skladech společnosti Contera v Ostravě je velkoobchod s reklamním textilem Adler.
8
Fotogalerie

Americký investiční obr TPG Capital koupil většinový podíl v portfoliu moderních skladů a výrobních hal tuzemské developerské společnosti Contera. Hodnota prodaných nemovitostí je 2,4 miliardy korun. TPG a Contera zároveň vytvořily společný podnik za účelem akvizic a výstavby dalších projektů ve střední Evropě.

„Jde o jednu z největších realitních transakcí průmyslových nemovitostí na českém trhu. Současně se jedná o prvního ryze českého industriálního developera, který přitáhl americký kapitál,“ uvedl Ferdinand Hlobil, partner v poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která se na obchodu podílela.

Transakce zahrnuje 120 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch.Contera zůstane v areálech jako správce. Reality za další dvě miliardy korun si Contera ponechá čistě ve svém vlastnictví.

Mezi nájemce v logistických parcích Contery patří nábytkářský řetězec Ikea, dodavatel automobilek Magna Automotive, e-shop s oblečením Zoot nebo velkoobchod s reklamním textilem Adler.

Společný podnik TPG a Contery již začal plánovat první developerský projekt. V Ostravě-Hrušově postaví na 35 hektarech novou průmyslovou zónu. Vzniknout tam může 130 tisíc metrů čtverečních skladů a fabrik. Investice převýší dvě miliardy korun.

Contera vznikla v roce 2009. „Po deseti letech samostatného růstu, nyní díky partnerství se silným světovým investorem, můžeme zahájit novou éru rozvoje naší skupiny Contera,“ sdělil Tomáš Jirků, dosavadní většinový majitel skupiny Contera.

TPG Capital patří mezi významné globální hráče na poli privátního kapitálu. Jen realitní část firmy má pod sebou aktiva v hodnotě téměř jedenáct miliard dolarů.

V Česku není TPG poprvé. Skupina spoluvlastnila jiného stavitele a investora do logistických a průmyslových hal P3. V roce 2016 jednoho z největších tuzemských majitelů skladů prodala singapurskému fondu GIC za 2,4 miliardy eur.

Velká část moderních průmyslových nemovitostí změnila majitele v minulých letech. V posledním období se proto s novými sklady a továrnami v Česku příliš neobchodovalo. Akvizice TPG Capital je však již druhým obchodem v posledních šesti měsících, který naznačuje změnu trendu. Loni na podzim německý fond Deka koupil od realitní skupiny CTP tři průmyslové parky za 460 milionů eur. Obchod zahrnul celkem 430 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch.