Areál zkrachovalého olympionika hledá kupce. Na prodej je i pozemek s protiatomovým krytem

Areál Netwomarku v Hostivici

Areál Netwomarku v Hostivici Zdroj: Gavlas

Robert Změlík
Areál Netwomark v Hostivici
3
Fotogalerie

Aukční a realitní společnost Gavlas prodává nemovitosti zkrachovalé firmy olympijského vítěze v desetiboji Roberta Změlíka. Zpeněžení majetku nařídil insolvenční správce firmy Netwomark 2002. Tak Změlík přejmenoval svoji firmu s potravinovými doplňky Starlife poté, co se dostala do finančních problémů. Na trhu jsou nyní k mání kancelářský a skladový areál v Hostivici s odhadní cenou přes 101 milionů korun a pozemky v Karviné, které má v zástavě skupina PPF.

„Jedná se o čtyři budovy v Hostivici z roku 2016 a přilehlý pozemek s možností developerské výstavby,“ upřesnil dražebník Ivo Gavlas. Dalším z mála zbývajících významnějších aktiv Netwomarku je hotel Richard Star v Mariánských Lázních, který je také v zástavě skupiny PPF.

Gavlas nyní prodává rovněž Změlíkovy stavební parcely v Karviné. „Podle sdělení dlužníka se pod jedním pozemkem nachází i blíže nespecifikovaný protiatomový kryt,“ dodal Gavlas.

Věřitelům dlužila Změlíkova firma letos na jaře dohromady téměř 900 milionů korun. Věřitelský výbor Netwomarku se koncem května usnesl na tom, že jediným možným řešením je konkurz. Skupina PPF drží podle dostupných dokumentů vůči Netwomarku, který ještě loni nesl někdejší dlouholetou značku Změlíkova mezinárodního byznysu Starlife, pohledávku znějící na více než 210 milionů korun. To zároveň dělá z PPF druhého největšího věřitele.

Z(a)tracená čísla – Recese:

Video placeholde
• Videohub

Firma se už předloni v květnu ještě pod názvem Starlife ocitla v insolvenci. Vítěz desetiboje na olympiádě v Barceloně z roku 1992 ji poté přejmenoval na Netwomark, ale věřitelů se nezbavil. S firmou přitom už Změlík od loňského července nesmí nakládat, stoprocentní podíl ve Starlife zablokoval exekutor. 

Starlife už předloni v květnu požádala o mimořádnou ochranu před věřiteli kvůli dopadům pandemie. Byla tehdy jednou z prvních společností, které využily novou úpravu insolvencí. Součástí takzvaného balíku Lex covid bylo i mimořádné moratorium. To skončilo počátkem srpna 2020, avšak problémy s hospodařením Starlife trvaly.

Změlík argumentoval v žádosti o moratorium tím, že v oblasti prodeje potravinových doplňků se negativní dopady koronaviru projevily na výrobních vstupech, u kterých rozhodující část produkce pocházela z Číny a ze Spojených států. Důsledkem pandemie podle něj bylo uzavření dodavatelských továren a výpadky v zásobování.

Byznys Starlife fungoval skrze takzvaný multi-level marketing založený na osobním prodeji. Změlík, který založil Starlife v roce 2003, patřil v posledních letech mezi podporovatele a komunální politiky hnutí ANO.