Palác na kolonádě ve Varech jde do dražby. Plán ruských investorů nevyšel

Secesní bankovní dům proměnili ruští investoři v obchodní galerii

Secesní bankovní dům proměnili ruští investoři v obchodní galerii Zdroj: Gavlas

Budova někdejší Sparkasse z roku 1906
Luxusní zboží už prostory zrekonstruované budovy Městské spořitelny nezaplnilo
Interiér bývalé Městské spořitelny v Karlových Varech
Rekonstrukce a dostavba vyšla na 175 milionů korun
Budova někdejší Městské spořitelny jde do dražby
7
Fotogalerie

Namísto luxusních obchodů pro bohaté lázeňské hosty dražba. Aukční a realitní společnost Gavlas nabízí v elektronické dražbě secesní palác situovaný hned naproti Vřídelní kolonádě v Karlových Varech. Vyvolávací cena je sto milionů korun. Někdejší sídlo Městské spořitelny z roku 1906 poslal do dražby insolvenční správce společnosti Odis Company ruských podnikatelů Alexandra a Nikolaye Odintsových. Firma je v konkurzu od roku 2018.

Jakkoli se Karlovy Vary poslední dvě sezony potýkají s následky pandemie a trpí odlivem lázeňských hostů, movité, zejména ruskojazyčné klientely a investorů, podnikatelský příběh Odintsových položila nákladná rekonstrukce paláce už o pár let dřív.

Památkově chráněná budova někdejší Sparkasse od architekta Otto Stainla, kterou později vlastnila Česká spořitelna, prošla v režii ruských investorů rekonstrukcí a dostavbou  zadního traktu za celkem  175 milionů korun. Už v jejím průběhu však podnikatelé nebyli schopni splácet své závazky vůči bankovní skupině Unicredit. Celková výše přihlášených pohledávek nakonec přesáhla 164 milionů korun.

Bankovní dům se proměnil v luxusní, dosud prázdnou, třípodlažní nákupní galerii i s několika obchody s přímým vstupem z centrálního Divadelního náměstí. Ve dvou nejvyšších podlažích měly vzniknout byty, případně kanceláře. Jak uvádí dražební vyhláška, budova byla nakonec zkolaudována jako obchodní centrum v roce 2020.

„Mezinárodní realitní společnost Cushman & Wakefield ocenila nemovitost v roce 2018 na 173 milionů korun,“ upřesňuje dražebník Ivo Gavlas, majitel stejnojmenné aukční síně. Rekonstruovaná budova získala 1. místo v soutěži Stavby Karlovarského kraje 2021 a ocenění primátorky a vedení města.

„Karlovy Vary sice hodně utrpěly covidem a odlivem ruské klientely, letos v červenci se ale dostaly na seznam Slavných lázní Evropy zapsaných mezi světové dědictví UNESCO, což zase napomůže k rozhýbání turistického ruchu,“ věří Gavlas.

Nabídka nemovitostí k prodeji je ovšem teď v centru Karlových Varů nebývale široká. Hned v sousedství paláce Sparkasse je k mání za 105 milionů korun apartmánový dům Thalia s ruskými a izraelskými majiteli. Jen o pár metrů dál, naproti Grandhotelu Pupp, hledá nové majitele menší hotel Alysa s nabídkovou cenou 55 milionů korun. U kolonády nedaleko ruského konzulátu je rovněž na prodej například historický hotel Villa Charlotte za 73 milionů korun.

U řady nemovitostí, které často prošly v nedávných letech nákladnou rekonstrukcí, není na realitních portálech uvedena nabídková cena. To je třeba případ empírové Lützowovy vily, umístěné ve svahu nad říčkou Teplá, jen kousek od vřídla. Kupce hledají také budovy, které už investoři přestavět nestihli a inzerují je i s projektem na realizaci ubytovacího či jiného komerčního zařízení.