Bakala prodal RPG Byty. Koupila je Round Hill Capital

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Přes 43 tisíc bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji bude mít nového majitele. Stoprocentní podíl ve firmě RPG Byty, jež bývalé hornické byty vlastní a kterou ovládá podnikatel Zdeněk Bakala, kupuje mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital. Cena nebyla zveřejněna.

„Round Hill Capital, plně integrovaný mezinárodní investor a správce realitních investic a majetku, schválil akvizici společnosti RPG Byty,“ sdělil mluvčí Round Hill Capital pro Českou republiku Jiří Reichl. Jde o první akvizici společnosti na českém trhu. Spolu s RPG Byty kupuje i servisní firmu RPG Služby. Portfolio RPG Byty sestává ze 43083 bytů o celkové ploše přibližně 2,6 milionu metrů čtverečních.

RPG Byty byly jedním z posledních vydělávajících aktiv, které miliardář Bakala vlastnil. Nemovitosti získané v souvislosti s akvizicí těžební firmy OKD byly označované za nejcennější součást Bakalova portfolia a pro Bakalu, který je s firmou majetkově propojený, představovaly výnosný byznys. Jak nedávno deník E15 informoval, RPG Byty jen za loňský rok vynesly 461 milionů korun v čistém, tedy téměř šestkrát více než předloni. Z profitu si pak Bakala a jeho společník Peter Kadas nechali na jaře letošního roku vyplatit 261 milionů korun jako dividendu.

Zbytek těchto peněz šel na účet nerozděleného zisku minulých let. Na něm již RPG Byty shromáždilo 9,7 miliardy korun. Konto přitom bylo ještě tučnější. Majitelé firmy si z něj ale loni stáhli 4,6 miliardy.

Prezident Miloš ZemanPrezident Miloš Zeman|ctk

Mluvčí Roman Frkous za Zdeňka Bakalu uvedl, že práva nájemníků i po prodeji firmy zůstanou zachována. „Postavení nájemníků se prodejem společnosti žádným způsobem nemění. Jejich nájemní smlouvy platí dál, jejich smluvní stranou nadále zůstává společnost RPG Byty. Všechna zákonná i smluvní práva zůstávají zachována,“ uvedl.

Reichl řekl, že pro Round Hill jde o dlouhodobou investici, o kterou se bude starat. „Je to standardní investice, tak jako má společnost v západní Evropě,“ řekl.

Sdružení nájemníku: Budou z toho chtít "vytřískat" co nejvíc

Předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, hájícího zájmy nájemníků, Roman Macháček prohlásil, že podle jeho mínění se nový vlastník bude snažit z investice vytřískat maximum, do oprav investovat minimum a nájemníci budou platit zvyšující se nájemné. „Investor se bude tvářit, že to koupil v dobré víře, a těžko se po něm bude něco vymáhat. Pro nájemníky z toho nic dobrého nebude,“ řekl Macháček.

Řekl, že jde o další krok k dokončení podvodné privatizace OKD a hornických bytů, který možná souvisí s tím, že privatizaci OKD má projednávat soud. „Místo toho, aby byty vlastnili nájemníci, bývalí horníci a jejich rodiny, získala je skupina gaunerů, která z nich získala desítky miliard a teď je prodala dalším investorům,“ dodal Macháček.

Balakův mluvčí: O nic nečekaného nejde

Frkous uvedl, že společnost RPG Byty je investicí, která byla připravena k prodeji už delší dobu. „Na nynějším prodeji není nic nečekaného ani náhlého. Znamená to, že dosavadní vlastníci jako finanční investoři již dokončili všechny standardní kroky jak společnost stabilizovat, ozdravit, nasměrovat k rozvoji, zlepšit její výkonnost a zvýšit její hodnotu, a přišel čas nalézt pro ni vhodného kupce,“ uvedl Frkous. Odborné zkušenosti a tržní postavení firmy Round Hill budou podle něj pro RPG Byty jednoznačným přínosem.

„Z pohledu Zdeňka Bakaly jde o další krok v naplňování dřívějšího rozhodnutí o přátelském rozchodu s bývalými společníky. Nadále se bude soustřeďovat na rozvoj vlastních investic a filantropických aktivit v rámci rodinné investiční skupiny BMM,“ uvedl Frkous.

Dlouhé spekulace

V posledních letech se hojně spekulovalo prodeji RPG Bytů. Miliardář zvažoval rovněž exit přes burzu. Loni v květnu však realitní společnost Domus, která je propojena s firmou vlastnící RPG Byty, plán vstupu na burzu zrušila. Vedle RPG Byty vlastní finančník na severu Moravy prostřednictvím společnosti Asental ještě obrovskou zásobu pozemků, které se zčásti pokouší předělávat na průmyslové zóny.

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Společnost byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo.

Kauzu privatizace bytů OKD už řešily soudy i parlament
16. září 2004 - Fond národního majetku podepsal smlouvu se zástupci společnosti Karbon Invest o prodeji státního podílu ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun. Karbon Invest se mimo jiné zavázal splnit podmínky nakládání s bytovým fondem OKD. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla 15. září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD).

Listopad 2004 - Skupina Karbon Invest změnila majitele; novým vlastníkem se stala investiční skupina RPG Industries, vedená finančníkem Zdeňkem Bakalou.

1. června 2006 - Byty byly v rámci skupiny RPG převedeny na společnost RPG RE Residential, posléze přejmenovanou na RPG Byty.

Říjen 2008 - Tehdejší místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil finančníka Bakalu v souvislosti s převodem bytů OKD na RPG za „gaunera“. Podnikatel jej za to neúspěšně žaloval.

3. prosince 2008 - Občanské sdružení BYTYOKD.CZ, zastupující nájemníky někdejších bytů OKD, předalo zástupcům Poslanecké sněmovny petici s více než 13.000 podpisy proti postupu firmy RPG. Ta se podle petice mimo jiné řádně nestarala o modernizaci bytových domů ani bytů.

6. ledna 2009 - Skupina RPG oznámila, že nájemníkům nehodlá rozprodávat bytový fond.

Leden 2009 - Sdružení BYTYOKD.CZ podalo dvě žaloby na ministerstvo financí. Sdružení tak chtělo donutit resort, aby zveřejnil podmínky prodeje státního podílu v OKD z roku 2004, aby bylo jasné, zda privatizační smlouva obsahovala závazek, že firma prodá byty stávajícím nájemníkům za netržní ceny.

29. června 2009 - Skupina RPG vypověděla předkupní právo nájemníkům bývalých bytů OKD. Firma tvrdila, že jí to umožní získat externí peníze na rekonstrukce bytového fondu. Ministerstvo financí (MF) odmítlo platnost výpovědi uznat a v listopadu 2009 podalo na RPG žalobu k rozhodčímu soudu.

3. prosince 2009 - Sněmovna vyzvala MF, aby požádalo soud o vydání předběžného opatření, které zabrání společnosti RPG Indrustries nakládat s byty, s výjimkou prodeje nájemníkům. Sněmovna rovněž přijala usnesení, v němž konstatovala, že byla porušena privatizační smlouva z roku 2004 a MF by mělo proti vlastníkovi bytů uplatnit všechny právní sankce.

17. prosince 2009 - Obvodní soud pro Prahu 1 vydal na návrh MF předběžné opatření zakazující společnosti RPG Byty nakládat s bývalými byty OKD. Předběžné rozhodnutí zrušil 18. března 2010 pražský městský soud s tím, že obvodní soud nebyl věcně příslušný.

1. února 2010 - Společnost RPG Byty podala ústavní stížnost na usnesení Sněmovny z prosince 2009. Ústavní soud stížnost koncem září 2010 zamítl.

4. února 2010 - MF potvrdilo, že společnosti RPG Industries uložilo pokutu 30 milionů Kč za převod bytů do majetku dceřiné firmy RPG Byty. Firma tím podle MF porušila privatizační smlouvu. Firma pokutu odmítla zaplatit, protože prý žádný smluvní závazek neporušila.

25. března 2010 - Společnost RPG oznámila, že bere zpět výpověď závazku předkupního práva nájemníkům. Zároveň uvedla, že se stahuje z arbitráže, kterou s ní vede MF, protože nevěří ve spravedlivý proces v ČR.

20. července 2010 - MF oznámilo, že uspělo v arbitráži u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře. Podle rozhodnutí měli nájemníci nadále předkupní právo za zvýhodněných podmínek.

Březen 2011 - Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle něj v souvislosti s privatizací majetkové účasti státu ve společnosti OKD v roce 2004 mohla být České republice způsobena škoda zhruba 20 miliard korun.

25. května 2011 - Podle společnosti RPG rozhodčí soud zamítl žalobu státu na RPG Industries, v níž se MF na firmě domáhalo zaplacení pokuty 30 milionů korun. Převodem bytů OKD na RPG Byty údajně nebyla porušena privatizační smlouva.

24. září 2013 - Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila bývalé byty OKD například Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů by se pak financovala útlumová těžba v dole Paskov, který patří společnosti OKD.

2. dubna 2014 - Sdružení BYTYOKD.CZ požádalo dopisem ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby po vlastnících OKD začal vymáhat náhradu za údajnou nedovolenou podporu při prodeji státního podílu v OKD v roce 2004. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v době privatizace ministrem financí, v reakci uvedl, že stát prodal svůj podíl v OKD za tržní cenu.

6. srpna 2015 - Mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital oznámila, že kupuje stoprocentní podíl ve firmě RPG Byty.
Round Hill Capital investovala v Evropě přes šest miliard dolarů
- Společnost Round Hill Capital byla založena v roce 2002 americkým podnikatelem Michaelem Bickfordem a je registrovaná v Londýně.

- Kanceláře má ve Velké Británii, Německu, Nizozemsku, Lucembursku, Belgii a USA.

- Investuje do rezidenčního bydlení v Evropě, je také spoluvlastníkem sítě hotelů a komerčních nemovitostí. Od svého založení společnost investovala v Evropě přes šest miliard dolarů do bytových projektů.

- V roce 2012 se stala autorem projektu studentského bydlení v Londýně, který zahrnoval vytvoření 2500 lůžek ve třech budovách, včetně třetí nejvyšší studentské ubytovny na světě Prodigy Living Spitalfields.

- V Německu firma vlastní přibližně 10 tisíc bytových jednotek.