Blance hrozí zpoždění až jeden rok, pokud se Praha nedohodne s IDS

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Praha sice začala s přípravou tendru na nového správce tunelu Blanka po sporech se stávajícím správcem stavby, ale radní Petr Dolínek (ČSSD) spolu s Inženýringem dopravních staveb (IDS) vyjádřili vůli se dohodnout. Výběr nového správce by navíc trval déle než pět měsíců a podle Pavla Kočiše z IDS by nový správce stavbu převzít nedokázal. Navíc by to znamenalo přerušení stavby až na rok, tvrdí Kočiš.

Co by to znamenalo pro opakovaně odkládaný termín otevření Blanky, který je aktuálně naplánován na jaro příštího roku, neřekl. „Pevně věřím, že k takovému scénáři nedojde,“ uvedl. Stavbu tunelového komplexu, který vyjde na 37 miliard korun, provází problémy po celou dobu.

Pavel Kočiš z IDS řekl, že je firma připravena stavbu opustit 15. ledna. IDS po městu chce, aby zaplatilo dlužné částky za práce z uplynulých tří let. Tvrdí, že kvůli Praze skončila vloni v provozní ztrátě. Bez IDS údajně nebudou moci ve stavbě pokračovat ani další firmy. Kočiš ale doplnil, že obě strany vyjádřily vůli se co nejrychleji dohodnout. „V tomto kontextu je pro nás prohlášení ohledně vyhlášení veřejné zakázky na správce stavby překvapující,“ uvedl. Podle něj by nový správce stavbu převzít nedokázal. Navíc by to znamenalo přerušení stavby až na rok, tvrdí.

IDS už nehodlá čekat

Dlužné částky měl řešit rozhodčí soud. Kvůli odchodu členů rozhodčího senátu se ale jednání protáhlo a IDS podle Kočiše není ochotna dál čekat. Stavba se v minulosti zastavila i kvůli dluhům města vůči stavební firmě Metrostav. Situaci nakonec také řešil rozhodčí soud.

Firma IDS za své služby dosud inkasovala 202 milionů korun, chce ale víc, než bylo v původní smlouvě. Práce na stavbě se protáhly a firmě prý vzrostly náklady.

Tunel Blanka, jehož stavbu zadala politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn v roce 2011. Termín politici několikrát odložili. Bývalé vedení města jej slibovalo otevřít 2. prosince, nově zvolená rada v čele primátorkou Adrianou Krnáčovou hovoří až o jaru 2015.