Boj o německé Orco: Vítek může získat třetinu firmy, rozhodl soud

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Český miliardář Radovan Vítek může podle aktuálního rozhodnutí lucemburského soudu získat třetinový podíl v realitní společnosti Orco Germany, která je nejlukrativnější divizí celé skupiny Orco. Soud tak zrušil předběžné opatření z prosince, jimž zmrazil navýšení kapitálu v německém Orku Vítkem. Protistrana, tedy americké fondy, se proti verdiktu může odvolat.

Představenstvo Orco Germany už na konci loňského listopadu rozhodlo o navýšení základního kapitálu o sto milionů eur (2,75 miliardy korun). Vítkova firma Tandis poté upsala 114,6 milionu akcií v ceně 0,47 eura za kus. Tím by Vítek ovládl třetinový podíl v německé společnosti.

Na žádost akcionářů skupiny Orco a amerických firem Kingstom a Alchemy však lucemburský soud úpis akcií před časem zablokoval. Dnešním verdiktem soud toto předběžné opatření z počátku prosince zrušil, napsal server iHNned.cz.

Orco podniká hlavně v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti
V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco Property Group předloni hospodařilo s čistou ztrátou 40 milionů eur. Loni během prvních devíti měsíců prohloubilo provozní ztrátu na zhruba 106 milionů eur. Proti předloňsku to je skoro devítinásobek. Čistá ztráta Orka se během prvních třech čtvrtletí loňského roku zvýšila na 142 milionů eur. Orco je ve ztrátě druhým rokem v řadě, přestože v roce 2012 zvýšilo tržby o 65 procent na 260 milionů eur.

Američané se s Vítkem přou o rozložení sil v Orku. Navrch má zatím český miliardář, jemuž se vedle dnešního úspěchu u lucemburského tribunálu také podařilo již začátkem ledna na odložené valné hromadě ovládnout představenstvo skupiny Orco a vytěsnit z něj zástupce obou fondů.

Vítek se skrze společnosti Gamala a Crestline stal dominantním akcionářem skupiny Orco se zhruba 30 procenty akcií. Dalších 12,5 procenta patří skupině Kingstown, 10,5 procenta fondům Alchemy a zhruba devět procent má generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott. Tito čtyři akcionáři dohromady ovládají takřka 74 procent akcií skupiny.

Vývoj akcií skupiny Orco na pražské burze za posledních 5 let:Graf 20. 1. 2014.Graf 20. 1. 2014. | vagaday@mf.cz