Boj proti nepohodlí i asijskému šuntu. Vladimír Vazda tvoří firmám kanceláře už 20 let

Kanceláře Vazda

Kanceláře Vazda Zdroj: Vazda

Kanceláře Vazda
Kanceláře Vazda
Kanceláře Vazda
Kanceláře Vazda
Kanceláře Vazda
13
Fotogalerie

V příjemném prostředí a s ergonomickým vybavením dosahují zaměstnanci lepších výsledků a firmy bohatnou. Ve stresujícím prostředí lidé naopak stonají a výkonnost klesá. Nekvalitní vybavení se navíc musí často měnit. Vladimír Vazda se proto rozhodl dodávat firmám stylový nábytek, protihlukové stěny a další pomůcky. V konkurenci dovozců laciného nábytku z Asie se i přes počáteční obtíže dokázal prosadit. Dnes dodává značka Vazda do mnoha desítek kanceláří ročně. 

Vladimír Vazda začal podnikat dva roky po revoluci a ihned se orientoval na vybavení kanceláří. Už v roce 1991 založil se čtyřmi společníky firmu, která dodávala společnostem kancelářskou techniku, zejména kopírky, faxy, později i počítače. V rámci této firmy se v roce 1994 dostal do Itálie, kde navázal první obchodní kontakty se zdejšími špičkovými výrobci kancelářského nábytku. Právě tento sortiment se měl od nynějška stát páteří jeho podnikatelské činnosti.

„Italský styl a design jsou proslulé po celém světě, obzvlášť co se týče vybavení interiérů. Jednoduchý, vysoce elegantní, a přitom mimořádně funkční styl se navíc ideálně snoubí s požadavky na kancelářský nábytek. Právě v Itálii jsem si uvědomil, že hezky vyhlížející kancelář, kde se člověk cítí příjemně a pohodlně, dokáže pracovníky doslova nakopnout k dobrým výkonům,“ vzpomíná Vladimír Vazda.

Nejen styl: Kvalitní sezení také šetří firmám peníze

V následujících letech začal Vladimír Vazda dovážet do Česka kancelářský nábytek a židle nejznámějších italských značek, jako jsou Quadrifoglio, Archiutti, Kastel, Sitland či Martex. Začátky nebyly jednoduché, neboť povědomí o nezbytnosti komfortního pracoviště a péče o vlastní zaměstnance jakožto nejdůležitější investici úspěšné firmy nebylo tehdy v tuzemsku nijak zvlášť rozšířené.

„Postupně si však stále více firem uvědomovalo nejen to, že spokojení zaměstnanci lépe pracují, ale také mnohem méně stonají,“ vysvětluje Vladimír Vazda a připomíná, že právě nemoci pohybového ústrojí, k nimž mocně přispívá právě nesprávné sezení v kancelářích, jsou dlouhodobě jednou z hlavních příčin pracovní neschopnosti (podle posledních údajů Ústavu zdravotnictví a statistiky promarodí takto nemocný člověk průměrně 70 dní v roce). Vazda, který se mezitím osamostatnil a přibral do firmy i své dva syny jako společníky, tak pod novou značkou Nábytek Vazda po letech bojů a peripetií začal postupně růst.

Kvalita a životnost poráží lacinou „čínu“

S tím, jak přicházel i do Česka boom zdravého sezení a moderních kanceláří, sice přibývali Vazdům klienti, ale objevila se nová konkurence: laciný nábytek asijské provenience, dovážený po celých kontejnerech. Vazdové proti ní bojovali od počátku stejně, jako bojují dodnes: špičkovou kvalitou a dlouhou životností.

„Firma, která zakoupí například levné židle, musí počítat s tím, že nejpozději do tří let budou zcela zdevastovány. To pro firmu znamená, že si zaměstnanci likvidují záda, ale také nutnost zakoupení nových židlí. Kupovat každých pár let nové židle je ve výsledku samozřejmě nesmírně nákladné,“ zdůrazňuje Vladimír Vazda. „Naštěstí přibývá firem, které umějí počítat, a evropská kvalita se prosazuje.“

Ke kancelářím přibývají i luxusní hotely a restaurace

Dnes dodává značka Nábytek Vazda průměrně do více než padesáti firem ročně. Vybavují kanceláře nejen nábytkem, ale také pomůckami – velmi oblíbené jsou například protihlukové stěny.

„Typickým klientem je nadnárodní společnost, které si zařizuje kanceláře ve větších městech Česka,“ říká Vladimír Vazda, jehož společnost úspěšně vybavila například pražské kanceláře firem Krones nebo Hexagon Metrology či plzeňské společnosti PuppetLabs. Kromě kancelářského nábytku se nyní Vazdové věnují s úspěchem také prodeji reprezentativního nábytku do restaurací a hotelů. „V restauračním a hotelovém byznysu je vizáž a funkčnost nábytku stejně důležitá jako v kancelářích. Ta lepší pohostinská zařízení v Česku to už dnes dobře vědí,“ konstatuje Vazda. V jeho portfoliu tak najdeme například hotel Zlatá Hvězda v Litomyšli, známou restauraci Salabka v Praze – Tróji či Rancheros v karlínském komplexu Florentinum.